Audierea Mareșalului Ion Antonescu la proces

Presedintele - Acuzatul Ion Antonescu,am sa va pun cteva intrebari,ca interogatoriu,si am sa va rog sa-mi raspundeti la fiecare intrebare concis,ca sa se poata consemna.In ce imprejurare ati ajuns la formarea guvernului cu Horia Sima,ia 6 septembrie 1940 ?Dati-ne pe scurt imprejurarile.

Maresalul Ion Antonescu - Am ajuns la formarea guvernului cu Horia Sima pantru ca Horia Sima prezenta baza politica a tarii,in acel moment.Toata tara se manifesta in acel moment pentru un guvern legionar.

Presedintele - Dumneavoastra cum ati ajuns la concluzia ca baza politica putea fi data de Horia Sima ?

Maresalul Ion Antonescu - Prin manifestarile anterioare si ulterioare,care au avut loc in tara,dupa insarcinarea mea pentru formarea guvernului.Primind aceasta insarcinare,am vrut sa fac un guvern de uniune nationala,dar n-am reusit.Acest guvern de uniune nationala l-am realizat numai in parte,acest guvern de uniune nationala.

Presedintele - De ce nu ati reusit sa faceti un guvern national ?

Maresalul Ion Antonescu - Guvern de uniune nationala.

Presedintele - Guvern de uniune nationala?

Maresalul Ion Antonescu - Pentru ca nu am gasit intelegere la toata lumea.

Presedintele - Din momemt ce atuni cand v-ati adresat prima oara vi s-a refuzat colaborarea,cum ati acceptat ca sa formati un guvern legionar ?

Maresalul Ion Antonescu - Am depus mandatul meu Majestatii Sale Regele carol de patru ori in doua zile.Regele mi-a raspuns "Nu am alta solutie".M-am adresat tuturor sefilor de partide,care erau cunoscuti si se manifestau.Toti au cerut in primul rand abdicarea regelui.Dupa ce Regele Carol a abdicat,m-am adresat din nou sefilor de partide si mi s-au pus la dispozitie doar personaje din gruparile respective.

Presedintele - In guvernul de la 6 Septembrie 1940,ce personaje vi s-au dat de la alte grupari ?

Maresalul Ion Antonescu - Liberalii mi-au dat cinci-sase persoane,care au intrat in guvern si au detinut functile economice ale guvernului.Domnul Maniu mi-a oferit doua persoane,pe care,socotindu-le neserioase,le-am refuzat.

Presedintele - Cine erau acele persoane ?

Maresalul Ion Antonescu - Mihai Popovici si Aurel Petrescu.

Presedintele - Pentru guvernul de la 6 Septembrie 1940 ?

Maresalul Ion Antonescu - Da pentru guvernul de uniune nationala,pe care trebuia sa il formam.

Presedintele - In acele momente ati format guvernul cu legionarii.Ati avut si alte elemente ?

Maresalul Ion Antonescu - Aveam si alte elemente.Am format guvernul cu oameni care mi s-au pus la dispozitie si cu militari.Am dat legionarilor minimum posibil ce puteam sa dau.Au fost discutii foarte violente,au fost schimburi de scrisori intre mine si Horia Sima,scrisori pe care le-ati gasit si care sunt publicate in cartea "La marginea prapastiei".

Presedintele - Cand ati luat un contact concret cu legionarii ?

Maresalul Ion Antonescu - In 1935,din initiativa lui Mares.Domnul Mares a vorbit cu Codreanu,in prealabil,si m-au anuntat.Nu este o acuzare pe care i-o aduc Domnului Mares,pentru ca era si in asentimentul meu ca sa ma intalnesc cu Codreanu.Voiam sa vad ce gandeste si sa-i dau sfaturi.

Presedintele - Dupa venirea la putere,la 6 Septembrie 1940,ati incheiat o conventie militara cu grneralul Tippelschierch ?Care au fost conditiile in privinta venirii trupelor germane in Romania ?

Maresalul Ion Antonescu - Am vazut si in actul de acuzare ca se arunca in sarcina mea aducerea acestei misiuni.Conventia a fost semnata in Septembrie 1940.Horia Sima a venit la mine si mi-a vorbit de conventie.Atunci am luat la cunostinta ca sa acceptat venirea misiuni Germane.Cand a venit generalul Tippelschierch cu planurile de la Berlin,ea a fost tratata de Statul Major pe baza principiilor puse de mine.Misiunea avea un scop limitat,de instructie,si nu cum s-a afirmat in actul de acuzare.O misiune militara in timp nu avea dreptul sa ocupe nici posturi economice,nici strategice,cum se afirma in actul de acuzare.Generalul Pantazi este mai la curent ca mine cu insarcinarile pe care le-a avut aceasta misiune.Efectivul misiuni a fost de 19.000 de oameni,dupa care era prevazut in conventie.

Presedintele - Au ocupat zone strategice in zona petrolifera ?

Maresalul Ion Antonescu - In zona petrolifera noi aveam trupe motorizate,la Campina si in alte parti.De aceea s-au dus acolo.Bineinteles,nu pot afirma ca germanii nu aveau interes sa pastreze petrolul pentru baza economica si militara.Baza economica german o alcatuia petrolul romanesc.Centrele noastre motorizate,insa,erau in aceasta regiune,care coincidea si cu interesele nemtilor.

Presedintele - Intreaga aviatie germana era la Bucuresti ?

Maresalul Ion Antonescu - In conventia de atunci nu era prevazuta aviatia,ea a venit mai tarziu.

Presedintele - De ce trebuia sa corespunda asezarea trupelor de instructie germana in zona petrolifera,care-i interesa asa de mult ?

Maresalul Ion Antonescu - Acolo erau asezate centrele noastre de instructie pentru trupele motorizate.Eram Conducatorul Statului,nu tineam sa intru în amanunte.Ministrul de razboi si Statul Major se ocupau de aceasta.Eu am stsbilit numai principile care stau la baza acestei conventii:limitarea conventiei germane in tara la 4-5 luni de zile.

Presedintele - Nu era exagerat efectivul de 19.000 de oameni,aproape doua divizii ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu erau doua divizii.O divizie era formata din 25.000 de oameni.Era o divizie de tancuri si pe noi ne interesa aceasta unitate,pentru a instrui trupele motorizate romane.Conventia prevedea ca tancurile sa ramana in tara.

Presedintele - Care erau masurile legislative luate in prima epoca a guvernarii,pana la rebeliunea din inauarie 1941 si din ce v-ati inspirat in aceste masuri legislative,in linii mari de politica generala ?

Maresalul Ion Antonescu - Era un regim nou.Se rasturnase total constitutia si trebuia sa fac o serie de legi,ca sa pun bazele administrative,economice si politice ale tarii.Aceste legi au fost infaptuite in tot timpul guvernari regimului meu.Principalele legi la care va referiti,erau de romanizare.Aceste legi au fost impuse de strada si prin legiune.Vazand ca nu pot convinge legiune sa renunte la ele,am chemat pe doctorul Fildermann.Eu l-am pus ca martor sa confirme sau sa infirme ceea ce declar.Am spus doctorului Fildermann ceea ce cere strada si dansul a acceptat aceast lucru.Aceasta legiferare am facut-o sub presiunea strazii.

Presedintele - Cand a avut loc prima dumneavoastra intalnire cu Horia Sima ?

Maresalul Ion Antonescu - Inca din 1940.In Intrevederea pe care am avut-o cu Adolf Hitler,am discutat despre rebeliune.Inca de la Bucuresti am stabilit sa vorbim numai despre arbitrajul de la Viena.

Presedintele - Despre razboiul cu Rusia ati vorbit ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu.

Presedintele - Atunci,cum se explica toata conduita dumneavoastra si aceea din Consiliul de Ministri,din ordinele pe care le-ati dat,din care lasati sa se intrevada campania impotriva Rusiei,inca de la inceputul guvernari dumneavoastra ?Cum se explica aceasta atitudine din moment ce nu aveati asigurat concursul Germaniei,din acest punct de vedere ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu am sa neg ca am avut aceasta intentie.

Presedintele - In Ianuarie 1941,ati avut o noua intrevedere cu Hitler,in preziua rebeliuni.Ce s-a discutat din punctde vedere extern si intern ?

Maresalul Ion Antonescu - Am fost chemet de Hitler in ianuarie,dupa ce-l anuntasem pe Horia Sima ca ma adresez tarii,ca sa aleaga intre linia mea si a sa.A fost chemat si Horia Sima,dar a refuzat in ultimul moment sa mearga.Am plecat singur.S-a inteles cu germanii,nu s-a inteles cu ei,sau sa inteles numai cu SS-ul german,aceasta nu pot s-o afirm,pentru ca nu am avut niciodata vreun document.Hitler parea foarte suparat pe Sima,pentru ca refuzase sa vina si a spus ca nu-l va mai chema niciodata.

Presedintele - Intai ati discutat cu Hitler politica internationala ?

Maresalul Ion Antonescu - In mod regulat.Ori de cate ori mergeam la Hitler,se facea intai o expunere a situatiei internationale de catre Ribbentrop.Dupa aceea,se facea o expunere a situatiei politice interne si apoi o expunere a situatiei militare,de catre Jodl,care era si Seful Statului Major al tuturor fortelor militare germane.La urma,Hitler tragea concluzile si arata obiectul intevederii.

Presedintele - Cu aceasta ocazie s-a vorbit de razboiul cu Rusia ?

Maresalul Ion Antonescu - Niciodata si nici in ianuarie 1941.

Presedintele - Dupa intoarcerea dumneavoastra,a avut loc rebeliunea.Ce consultatii politice ati avut inaintea rebeliunii.Ati vrut sa faceti un guvern de uniune nationala,mi se pare,inainte sau dupa ?

Maresalul Ion Antonescu - Dupa terminarea rebeliunii am vrut sa alcatuiesc un guvern de uniune nationala,facand apel la sefii de partide.Mi-au raspuns ca trebuie sa formez un guvern de militari.

Presedintele - Cine va recomanda aceasta ?

Maresalul Ion Antonescu - Toti sefii de partide,chiar si Mares,care nu facea parte din vreun partid.Totii membrii guvernului au fost pentru formarea unui guvern de militari.

Presedintele - Cand ati fost instiintat prima oara de intentia Germaniei de a ataca Uniunea Sovietica ?

Maresalul Ion Antonescu - In mai 1941.M-a chemat Hitler si mi-a spus,dupa expunerea situatiei politice si militare:"Am hotarat sa atac Uniunea Sovietica !"

Presedintele - In aceasta perioada ati inceput pregatirea razboiului ?Cand a inceput pregatirea,ati luat masuri de exterminare impotriva unor persoane,care stiati ca se opun agresiunii impotriva Uniunii Sovietice ?

Maresalul Ion Antonescu - In viata mea nu am luat nici o masura de exterminare impotriva unei persoane.

Presedintele - Dar represiuni sangeroase s-au facut ?

Maresalul Ion Antonescu - Da.

Presedintele - Ati fost instiintat de ele ?

Maresalul Ion Antonescu - Faceti aluzie la represiunea de la Odessa ?Nu am stiut de ceea ce s-a facut la Odessa,pana la brosura din lina august.

Presedintele - Avem chiar dosarele Presedentiei.

Maresalul Ion Antonescu - Nu aveti toate stenogramele.Ar fi trebuit aduse !

Presedintele - La inceputul razboiului,nu ati vazut alta cale de guvernare ?

Maresalul Ion Antonescu - Razboiul sa declansat prin surprindere pentru noi.Nu eram pregatiti.Am avut legaturi cu sefii de partide.

Presedintele - In ceea ce priveste aservirea economica a Romanie,dupa venirea germanilor,care afost aportul dumneavoastra ?

Maresalul Ion Antonescu - Aservirea o facusera predecesorii mei.Eu am cautat sa ameliorez situatia.Eram la discretia totala a germanilor,fiindca numai puteam importa nimic fara ei.Aveam nevoie de cocs pentru industria grea,alte materii prime,pe care trebuia sa le luam din Germania.De fapt,noi am facut un program,la inceputul guvernarii.In aces program noi am spus ca 35% trebuie sa mearga pentru inzestrarea armatei si restul pentru consumul normal.

Presedintele - Cine erau oamenii care ocupau compartimentele economice din timpul guvernarii dumneavoastra ?

Maresalul Ion Antonescu - Erau oamenii recomandati mie de catre domnul Bratianu.Tot sectorul economic era un sector al liberalilor.Pana la rebeliune chiar si dupa,au intrat totii oamenii care reprezentau economia liberala.

Presedintele - Dumneavoastra ati ordonat deportari si masacrare de populatie.In ce imprejurari ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu am ordonat masacrare.Este un principiu militar ca,in apropierea frontului,populatia sa fie evacuata.Daca v-ati fi dus,din septembrie 1940 pana in iunie 1941,de-a lungul frontierelor ati fi vazut...Este o chestiune de siguranta militara a operatiilor.

Presedintele - Intr-un Consiliu de Ministri,ati spus ca impingeti frontierele Romaniei pana in teritoriul Transnistriei.

Maresalul Ion Antonescu - Nu-mi amintesc sa fi spus,dar se poate sa fi spus.

Presedintele - Ati oferit lui Hitler armata romana,fara nici o conditie ?

Maresalul Ion Antonescu - Este adevarat,nu am pus nici o conditie speciala.

Presedintele - Ce cautati cu armata la Stalingrad ?

Maresalul Ion Antonescu - Cand o tara se gaseste in razboi,armata acestei tari trebuie sa mearga pana in fundul pamantului,ca sa castige razboiul.Este unul di princiipile capitale,care s-au aplicat de la romani pana-n in ziua de azi.Cautati in istoria razboaielor,la toate popoarele,in toate secolele,si veti vedea ca nimeni nu se opreste cu armata la frontiere,ci merge mai departe,cautand sa distruga armata inamica.Asa a facut Scipione care a dus armata pana la distrugerea Cartaginei,asa a facut Napoleon,care a patruns pana in centrul Rusiei,asa a facut Alexandru al Rusiei,care a mers pana la Paris.

Presedintele - Ce masuri ati luat cand s-a aflat ca trebuie sa impingem frontierele pana la Bug ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu stiu cine a facut aceasta afirmatie.

Presedintele - Ce ne puteti spune despre masacrele de la Odessa ?

Maresalul Ion Antonescu - In luna octombrie 1941,a sarit in aer comandamentul roman din Odessa si mi s-a cerut sa aprob represalii.Am aprobat si am indicat si cifrele.Legile respective se faceau in toate statele,in timpul acela.Nu s-au aplicat toate.Nu s-a executat nici un evreu,nu s-a executat nici un tanar.Ordin de represalii am dat,dar nu ordin de masacrare.

Presedintele - Privitor la jafurile care s-au facut in Transnistria,dumneavoastra le-ati acoperit cu buna credinta ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu s-a facut nici un jaf.Era dreptul ocupantului.Ocupantul traieste in teritoriul ocupat si acolo unde duce operatile militare.

Presedintele - Care era sursa de venituri a Consiliului de Patronaj ?

Maresalul Ion Antonescu - Mai intai,contributia publica.Erau apoi donatiile si am apelat si in Transnistria sa fie ajutat Patronajul.Pe urma,erau donatile benevole foarte numeroase.Am auzit de la domnul Alexianu ca s-ar fi primit chiar un miliard de lei.

Presedintele - Acest miliard l-a trimis centrala evreilor.

Maresalul Ion Antonescu - Pot afirma ca sumele ce se trimeteau pentru binefacere,erau imediat varsate si inregistrate in registrele Consiliului de Patronaj.

Presedintele - Ce este cu devalizarea universitatii din Odessa ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu am aprobat acest lucru.S-au facut si abuzuri.Nu vreau sa aduc o acuztie domnului Alexianu.Noi trebuia sa parasim Transnistria si, pentru a nu fi facuti raspunzatori de catre Rusia de ceea ce se va gasi distrus,am hotarat sa aducem aceste lucruri in tara,sa le ducem la Ministerul Instructiuni si atunci cand va veni pacea, sa le restituim Rusiei.Multe masini care au fost luate s-au luat cu ordinul acesta.Daca le lasam acolo, ar fi fost sigur distruse.Nu puteam lipsi tara de materiale care ar fi servit la aducerea razboiului.

Presedintele - Ati dat ordin lui Alexianu sa pregateasca exploatarea Transnistriei pentru doua milioane de ani ?

Maresalul Ion Antonescu - Se poate sa fi dat acest ordin.Cand Hitler mi-a cerut,am spus ca Romania nu are pretentii teritoriale,insa,in 1942 a aparut o carte,"Istoria Statelor Unite ale Americi",in care se spunea ca razboiul este pierdut de americani si toata lumea era alarmata ca Germania va castiga razboiul.Daca ar fi fost asa,care era consecinta ?Stiti ca Germania avea infiltratii prin Cehoslovacia si Banatul nostru si voia sa inainteze pana la Salonic.Bineinteles,daca ajungea la Salonic,noi am fi fost stransi ca intr-un cleste.Atunci,am hotarat,pentru orice eventualitate,in ipoteza unei victorii germane,sa ocup Odessa.In alte conditiuni,nici nu as fi voit sa intru acolo.

Presedintele - Ce-ati discutat cu Hitler la 6 august ?

Maresalul Ion Antonescu - Inainte de 6 august,am voit sa merg in Germania din propria initiativa.Niciodata nu am fost din propria initiativa.Acolo am vrut sa ma duc,sa pun problema retragerii Romaniei din razboi.Am vrut sa fiu leal.

Acuzatorul Saracu - Acuzatul Ion Antonescu pune persoana lui mai presus decat milioanele de morti din razboi !

Presedintele - Ce ati discutat cu Hitler ?

Maresalul Ion Antonescu - La Hitler se afla si maresalul Keitel,care a asistat la intrevedere,impreuna cu traducatorul Schmidt.Mi-a facut expunerea atentatului si represaliilor groaznice ce a facut in Germania,in urma acestui atentat.Era un avertisment !Dupa ce a concediat pe Keitel,Hitler mi-a pus foarte brutal urmatoarea intrebare:"Vreau sa stiu daca Romania si Maresalul Antonescu sunt decisi sa mearga pana la sfarsit cu Germania sau nu ?".Surprins de aceasta atitudune si de aceasta intrebare,am spus: - Domnule Hitler,ca sa pot raspunde la aceasta categorica intrebare,trebuie sa mi se raspunda la urmatoarele intrebari prealabile: - In primul rand,care este atitudinea Ungariei ?Pentru ca noi suntem in clestele ungaro-bulgar si trebuie sa ne orientam politica internationala in functie de atitudinea vecinilor nostri. Hitler a raspuns: -Ungaria ne-a facut pana acum multe porcarii.Daca imi mai face,am sa-i dau o pedeapsa pe care sa nu o uite un veac. Era un avertisment cu privire la ceea ce putea sa pateasca si Romania.A doua intrebare: Care este situatia in Bulgaria,fiindca noi avem informatii nu prea bune relative la starea de lucruri de acolo. Mi-a raspuns: -Poporul bulgar si armata bulgara,pentru care am facut atatea sacrificii,imi sunt credincioase si sunt absolut sigur ca Bulgaria nu va face absolut nici un gest impotriva Germaniei. A treia intrebare: -Stiti bine,ca aproape zilnic,Romania este bombardata de anglo-americani. Raspunsul lui Hitler: -Nu mai pot lua superioritatea aerului,dar poporul roman sa faca ce face si poporul german.Sa suporte si sa astepte,fiindca eu voi castiga razboiul.Voi veni cu arme noi,care vor duce la distrugerea tuturor adversarilor nostri.

Presedintele - Vi s-a propus sa faceti armistitiu ?

Maresalul Ion Antonescu - Domnul Maniu,Mihalache,Bratianu si toti oamenii politici,care veneau atunci,imi cereau sa fac eu armistitiul.Am spus:"Nu pot sa fac armistitiul.Eu sunt soldat.Nu pot sa intorc armele impotriva celor langa care am luptat."Le-am spus:"Faceti-l dumneavoastra.Nu va fac nici o opozitie.Va dau tot concursul.Devin soldat si voi executa ordinul dat.Luati conducerea."Raspunsul lor a fost negativ.Au sustinut ca eu trebuie sa fac armistitiul.Atunci le-am cerut o scrisoare de garantie prin care sa se arate ca am cazut cu totii de acord asupra conditilor armistitiului.Dar nu am putut sa obtin pana la 23 august acest lucru.A venit si Gheorghe Bratianu si i-am spus:"Domnule Bratianu,fac armistitiu,dar imi trebuie scrisoarea de garantie,fiindca este vorba de oraspundere de o raspundere istorica.Luati-va si dumneavoastra aceasta raspundere in scris,nu prin vorbe si discutii,care se pierd si care pot fi negate maine."El a raspuns:"Ma duc sa va aduc scrisorile."Nu a mai venit.M-am dus la palat,am discutat cu Majestatea Sa Regele,la 23 august,fiind de fata Mihai Antonescu,generalu Sanatescu.In seara zilei precedente,discutam cu domnul Clodius si pentru prima oara era de fata si generalul Pantazi,ca exponent al armatei.De obicei,nu bagam pe nimeni in conversatile acestea.Atunci l-am chemat expres,fiindca armistitiul era consecinta infrangeri pe front.Am spus lui Clodius ca trebuie sa ies din razboi.

Presedintele - Aveati intentia sa cereti avizul Germaniei ?

Maresalul Ion Antonescu - Da,am cerut sa ies din razboi.Voiam sa evit razboiul intre noi si Germania.

Presedintele - Ultimul consiliu de la palat cand a avut loc ?

Maresalul Ion Antonescu - In dimineata zilei de 23 august.Eu m-am intors de pe front in seara de 22 august.I-am vazut pe domnii Mihalache si Clodius si a doua zi dimineata,am convocat un consiliu de ministrii restrans.Majoritatea erau militari.Era un consiliu care privea problemele de evacuare.

Presedintele - Acolo sa discutat problema rezistentei ?In ce consta ?

Maresalul Ion Antonescu - Da, totu intra in cadrul princiipilor de conducere a razboiului.Pe linia Focsani-Namoloasa-Galati aveam pregatite din timp linii de rezistenta si trupe.operatia de creere a unor centre de rezistenta succesive este datoria oricarui comandant militar.Daca nu le pregateste,este un adevarat criminal de razboi,pentru ca nu a avut prespectiva si nu a luat in calcul toate eventualitatile si nu a pregatit ducerea razboiului asa cum trebuie.

Acuzatorul Stoican - In consililu de la Snagov s-a discutat sau nu plecarea guvernului si institutiilor principale la Hateg si retragerea armatei pe o linie ce mergea di Oltenia pana in Bihor ?

Maresalul Ion Antonescu - Intra in cadrul problemei de care am vorbit mai inainte.

Presedintele - S-a discutat in amanunt chestiunea evacuarii ?

Maresalul Ion Antonescu - Va inchipuiti situatia mea din acel moment.Sa va spun cu precizie astazi,nu pot.

Acuzatorul Saracu - Acuzatul spune ca avea intentia sa faca armistitiu.Cum se explica,la 23 august,la ultimul Consiliu de Ministri,acuzatul a dat vot de blam armatei,care nu mai voia sa lupte pe front ?

Maresalul Ion Antonescu - Gasesc bine sa nu discut aceasta problema.

Presedintele - Ati intentionat sa dati un ordin armatei ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu.Omul la suparare spune multe.

Acuzatorul Stoican - O intrebare la care nu se poate da un raspuns evaziv.Daca la consililu din 23 august au luat parte Orezeanu,Mardare,Arbore si Dumitru Popescu ?

Maresalul Ion Antonescu - Este probabil.Nu stiu precis.

Acuzatul Eugen Cristescu - Daca serviciul secret a existat din 1924 la Marele Stat Major si a fost transformat in 1940 in serviciu special de informatii,la presedentia Consiliului,adica un serviciu vechi si nou creat in 1940 ?

Presedintele - Nu s-a contestat ca dumneavoastra ati fi fost transferat dintr-o parte in alta.

Maresalul Ion Antonescu - Serviciul secret a fost infiintat ca o necesitate,care a rezultat di invatamintele razboiului.

Acuzatul Eugen Cristescu - Daca ati autorizat ca srviciul secret Roman sa colaboreze,pe baza intelegerii,cu serviciul secret German si daca ati avut cunostinta de aceasta colaborare ?

Maresalul Ion Antonescu - Era normal sa colaboreze cu serviciul secret German,pentru ca eram aliati.Stiam de aceasta.

Acuzatul Eugen Cristescu - Daca serviciul special de informatii era obligat sa colaboreze cu celelalte servicii de ordine din tara ?

Maresalul Ion Antonescu - Da,era obligat.

Acuzatul Eugen Cristescu - Daca eu,personal,am avut o serie intreaga de actiuni politice ?Daca am avut un rol politic intre dumneavoastra si alti oameni politici pentru incheierea armistitiului ?

Maresalul Ion Antonescu - Desigur.Din ordinul meu si dictat de mine a scris ce intrebari sa pun anumitor oameni si le-am pus:"Domnul Maresal Antonescu va ofera conducerea Statului,pentru a incheia imediat armistitiul,si va rog sa-mi dati raspunsul !".Ulterior,mi-a spus ca a luat un magistrat militar,cu care s-a dus acolo si a citit ce i-am dictat eu,cerand raspuns.Nu i s-a dat raspunsul si atunci dansul a spu acelui om politic:"Eu nu pot pleca de aici decat cu un raspuns categoric si scris."I s-a dat acest raspuns, cu care a venit la mine.Omul politic era Maniu.

Acuzatul Eugen Cristescu - Era Maniu,eu am dus raspunsul.

Maresalul Ion Antonescu - Din insarcinarea si initiativa mea.Eu am dictat nota scrisa de domnul Cristescu.

Acuzatul Eugen Cristescu - Daca serviciul secret a avut vreun amestec ori s-a facut vreo reclamatie impotriva lui,in chestiune masacrului de la Iasi ?

Maresalul Ion Antonescu - Niciodata.

Acuzatul General Constantin Pantazi - Domnul Maresal spunea adineauri ca eu l-am cunoscut pe generalul Tippelskierck.Eu nu l-am vazut niciodata si nu l-am cunoscut,pentru ca eram subsecretar de stat si domnul Maresal lucra direct cu Statul Major toate conventile,fara ca eu sa stiu.

Maresalul Ion Antonescu - Am afirmat ca,in momentul acela,generalul Pantazi era subsecretar la partea administrativa.Principiile convevtiei nu au fost stabilite de mine.Conventia a fost revazuta de mai multe ori de mine si a fost semnata de seful Statului Major si de ministrul de razboi,fara ca generalul Pantazi sa aiba cunostinta.

Acuzatul Marinescu - Va rog,intrebati pe domnul Maresal daca hotararea declararii razboiului cantra Uniunii Sovietice a luat-o singur,fara prealabila consultarea a Consiliului de Ministri ai a mea ?

Maresalul Ion Antonescu - Da,am luat-o singur,fara consultarea Consiliului de Ministri.De consultarea domnului Marinescu nu aveam nevoie,pentru ca domnul Marinescu era nerabdator sa intram in acest razboi.

Presedintele - Dar sentimentul domnului Marinescu care era ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu-mi amintesc ca vreo data sa fi discutat sau sa se fi manifestat impotriva razboiului.Ar fi iesit imediat din cabinet.

Presedintele - Aveati posibilitatea sa-l scoateti ?

Maresalul Ion Antonescu - Aveti la dosarul meu declaratile unor oamenii care au fost rugati sa accepte unele insarcinari.Nu le-au primit di diferite motive.Am propus si altora sa intre in guvern si nu au acceptat.

Acuzatul Radu Lecca - Rog pe domnul Maresal sa spuna daca este adevarat ca legiunea nu ma cunostea pe minesi daca,dupa cateva zile,i-am trimis raspunsul pentru tot ce se facea acolo,lucru pe care i l-am comunicat si domnului Mihai Antonescu.

Presedintele - V-a anuntat ceva ?

Maresalul Ion Antonescu - Este exact.Eu insa il cunosteam pe Lecca din incidentul de la Paris.Eram instiintat ca Lecca detinea secrete foarte mari cu privire la Gestapuol german.L-am primit pe Lecca.El mi-a aratat o serie de fapte,care dovedea stransa legatura dintre Gestapo si miscarea legionara,lupta lor pentru a pune mana pe putere.Domnul Lecca avea relatii foarte bune cu Killinger.Inainte de a veni la noi in tara ca ambasador,Killinger mi-a fost prezentat de Hitler la Berchtesgaden in termenii urmatoro:"Iti prezint pe cel mai bun prieten al meu,care va veni in Romania,in locul domnului Fabricius."Domnul Killinger,fiind ambasador in Slovacia,stiu ca acolo se manifestase foarte brutal.Cand Killinger a venit in Romania,mi-a spus categoric:"Misiunea mea aici este sa va impac cu Legiune."

Presedintele - Mai precis,cev-a determinat sa-l acceptati pe Lecca,in legatura cu germanii ?

Maresalul Ion Antonescu - Era prima oara cand aflam de existenta lui Lecca.

Presedintele - Dar Lecca era sef de cabinet la Presedentie.Nu se poate sa nu-l fi cunoscut.

Maresalul Ion Antonescu - Nu stiam de existenta lui,pentru ca erau sute de functionari acolo.Pentru prima oara am luat la cunostinta,din actul de acuzare,ca domnul Lecca a fostv sef de cabinet la Presedentie.Eu nu l-am vazut.

Presedintele - Dau cuvantul domnului acuzator,pentru punerea de intrebari.

Acuzatorul sef - Intreb pe acuzatul Ion Antonescu daca misiunea militara germana a fost adusa in tara numaicu scopul de a instrui armata romana,de ce s-a simtit nevoia ca,in doua consilii de ministri,sa se ceara sa initieze si sa se faca propaganda in tara,pentru mascarea caracterului de ocupatie german in Romania si pentru as acredita in opinia publica falsa ipoteza in care se situa aceasta misiune germana ?

Presedintele - Pentru ce ati cerut aceasta ?

Maresalul Ion Antonescu - Pentru simplu motiv ca se facea o propaganda impotriva germanilor si o propaganda nedreapta,insa sustinuta,desi nu se putea dovedi cu nimic ca aceasta divizie motorizata germana era venita numai cu caracter de instructie si numai pe timp limitat.S-a simtit nevoia sa se spuna ceea ce am spus,pentru ca se facea o propaganda pe ascuns,ca lumea primeasca rau acest fapt.

Acuzatorul sef - Daca aceasta misiune a venit in tara in urma documentului care poarta titlu de propunere a guvernului roman pentru trimiterea unei misiuni militare germane din 17 septembrie 1940,propunere facuta de Maresalul Antonescu,generalului german.

Maresalul Ion Antonescu - Este exact,am facut propuneri pentru ca nu s-au facut alte propuneri,si am spus:"Acestea sunt bazele,le acceptati ?"Aceste propuneri au aparut in conventia care s-a incheiat.

Acuzatorul sef - Unde sunt propunerile germane ?

Maresalul Ion Antonescu - Propunerile erau verbale.

Acuzatorul sef - Daca aceasta misiune militara cuprindea 26 de escadrile germane.

Maresalul Ion Antonescu - Nu a fost niciodata 26 de escadrile,nici macar in 1941,nici in 1942,nici in 1943.

Acuzatorul sef - Iau act de aceasta declaratie.S-au adus 60 de baterii antiaeriene.A semnat acuzatul aceasta conventie ?

Maresalul Ion Antonescu - Prin aceasta conventie nu s-au adus 60 de baterii antiaeriene.Ele au fost aduse mai tarziu.

Acuzatorul sef - Ati semnat ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu-mi aduc aminte acest lucru,dintr-un milion de acte semnate.

Acuzatorul sef - In aceasta conventie era o clauza:"Colaborarea in caz de razboi se va reglementa ulterior."Ce sens avea aceasta ?

Maresalul Ion Antonescu - Misiunea data mie sa fac razboi.

Acuzatorul sef - In legatura cu razboiul contra Uniunii Sovietice,atat pe acuzatul Ion Antonescu,cat si pe Mihai Antonescu,ii intreb:au facut aspre observatii diplomatilor romani la Moscova si Berlin,care isi permisesera sa aiba discuti cu Uniunea Societica si care ea isi arata buna intentie fa ta de Romania.Este adresa scrisa catre ambasadori,in care se spune:"Nu luati contact si nu purtati discutii cu acest popor,deoarece noi suntem alaturi de Germania si nu vrem sa fim suspectati de duplicitate."

Maresalul Ion Antonescu - Nu-mi aduc aminte,dar,nefiind ministru de externe,nu puteam sa fac astfel de adrese.

Acuzatorul sef - In legatura cu pregatirea acestui razboi.Daca in iunie 1941,au fost doua consilii de ministri la care sa discutat data declansarii razboiului si daca a luat parte si domnul Marinescu ?

Maresalul Ion Antonescu - La aceasta data eram in Moldova.Data declansari razboiului nu mi-sa dat.Cand am vazut ca intarzie,fiindca Hitler nu mi-a spus data,i-am spus lui Killinger ca am nevoie de zece zile ca sa mobilizez armata.A venit in ziua de 9 sau 10 iunie mi-a aratat data de 22 pe o hartie.Am plecat pe front,am plecat inainte de declararea razboiuli,ca sa vorbesc cu toti comandantii de sectoare.

Acuzatorul sef - Va rog sa il intrebati pe acuzat,dac in seara zilei de 29 iunie 1941,adica in seara zilei cand au avut loc masacrele de la Iasi,a avut o convorbire cu colonelul Lupu,comandantul garnizoanei ?

Maresalul Ion Antonescu - Este usor de imaginat ca nu pot tine minte.Cand s-au intamplat mascrele de la Iasi,eram pe front,in sudul Moldovei.Apoi am plecat la Iasi.Nu pot sa va spun daca am avut o convorbire cu colonelul Lupu.

Acuzatorul sef - A dat guvernul condus de dumneavoastra un comunicat,in ziua de 2 iunie 1941 ?

Presedintele - Inainte de a raspunde la aceasta intrebare,vreu sa stiu,in legatura cu masacrul de la Iasi.Stiti de un ordin dat de generalul Steflea,putin inainte de a se petrece masacrul de la Iasi,in care se vorbea de strangerea evreilor,pentru masuri speciale ce se vor da la momentul potrivit ?

Maresalul Ion Antonescu - Germanii au cerut toti evrei din Moldova sa fie pusi in ghetouri.S-a cerut sa fie dati germanilor.Chiar in august 1944,ei spuneau ca nu pot face operatiunii cu evreii in spatele nostru.

Presedintele - Prin generalul Steflea ati facut vreo legatura ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu cunosc.

Acuzatorul Stoican - Dupa acest masacru,daca s-a dat un comunicat,prin care s-a spus ca su fost omorati zece mii,au impuscati cinci sute de comunisti,care au tras in armata ?

Maresalul Ion Antonescu - Am stiut de doua sute,care au fost bagati intr-un vagon,in gara Iasi,si asfixiati.Pentru acesti doua sute am plecat la Iasi si am fost chiar bombardat in gara Nicolina,unde am vorbit cu un general german.Am pus sa se faca o ancheta,sa vad cine a facut-o.Gestapoul ?Nu am aflat decat de un singur legionar,pe care l-am dat in judecata,dar a fost achitat.L-am dat a doua oara in judecata si m-am interesat ce s-a intamplat cu el.Mi s-a spus ca a fost trimis pe front,unde a murit.

Acuzatorul Stoican - Nu a murit.A fost aresta de Tribunalul Poporului.Domnule presedinte intrebati-l daca grneralul Leoveanu a facut o nacheta la Iasi,din care a rezultat ca nu s-a tras nici un glont de catre evrei,nici in armata germana,nici in armata romana.

Maresalul Ion Antonescu - Nu cunosc problema.

Presedintele - Spuneti ca ati protestat pe langa Comandamentu German pentru masacrele de la Iasi.Cum se explica faptul ca ele au fost facute fara sa fi existat o provocare ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu stiu,nu pot sa stiu.Mi s-a spus ca s-a tras si s-au omorat soldati nemti.Eu nu am intrat in amanunute.

Acuzatorul Stoican - Acuzatul ne declara ca nu a stiut nimic despre masacrele de la Odessa,din 1941,pana in vara anului 1944.Dupa o stenograma a Consiliului de Ministri,pe care va vom prezenta in original,din iarna anului 1941,l-ati intrebat pe domnul Alexianu:"Represiunea de la Odessa a fost destul de severa ?"La care acesta va raspuns:"A fost domnule Maresal.",si ati continuat discutia mai departe.

Maresalul Ion Antonescu - Toata populatia Odessei a luptat,dupa ordinele date de conducerea superioara a Uniunii Sovietice,a luptat contrar legilor internationale.Din aceasta cauza,luptele au durat doua luni.In catacombele de la Odessa erau sute de partizani.

Acuzatorul Stoican - Daca domnul Alexianu va spus ca au fost spanzurati si impuscati evrei si partizani,pe strazile Odessei,in octombrie 1941 ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu se leaga de masacrele de la Odessa si de continuarea actiunii partizanilor di catacombe.Confundati.

Acuzatorul sef - Ce v-a determinat sa declarati razboi Statelor Unite ale Americii ?

Maresalul Ion Antonescu - Anglia ne declarase razboi.Ambasadorul Statelor Unite a plecat di Romania.Germani ne-a impins sa facem acest lucru.Eram in cadrul aliantei germano-italiene si a trebuit sa facem acest lucru.

Acuzatorul sef - Dac in aprilie-mai 1941,ati preluat comandamentul de armatei de sud romano-german din Moldova in vederea pregatiri razboiului impotriva Uniunii Sovietice ?

Presedintele - Ati preluat comanda ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu puteam sa preiau.Nu aveam ce.Eu nu eram comandant de capetenie al armatei romane.Am luat comanda armatei germano-romana in ziua de 22 iunie.Cu cateva zile inainte a venit generalul Schobert,care mi-a aratat ca Hitler facea propunerea de a ma numi pe mine comandant al fortelor armate germano-romnae.

Acuzatorul sef - Va sa zica,acuzatul a spus ca necesitatile strategice si nationale au determinat deportarile din zona frontului.Dar ce necesitai strategice si nationale lau determinat sa ordone deportare a 90.0000 de tigani,pe iehovisti si pe membrii celorlalte secte religioase,precum si pe luptatorii antifascisti de pe teritoriul tarii si nu din zona frontului ?

Maresalul Ion Antonescu - Sunt trei probleme aici:problema tiganilor,problema sectelor religioase si problema luptatorilor antifascisti.In ceea ce priveste problema sectelor religioase,multi romani,din nenorocire,treceau la orice secte,ca sa scape de inrolarea in armata si sa scape de razboi.Baza spirituala a acestor secte consta tocmai in faptul ca membrii lor nu aveau voie sa puna mana pe arme,adica sa lupte.Cand acestia erau incorporati in armata,refuzau sa puna mana pe arma.Atunci am dat o lege prin care am instituit pedeapsa cu moartea celor care refuzau sa lupte.Nu am aplicat-o,dar am reusit sa desfiintam aceste secte,iar pe recalcitranti i-am deportat,fiindca, daca lasam lucrurile asa,raul s-ar fi intins vertiginos.Toti ar fi cautat sa treaca la secte,ca sa scape de armata.Trebuia sa iau niste masuri,dar nu am executat pe nimeni.Problema tiganilor era urmatoarea:din cauza camuflajului din Bucuresti si din celelalte orase,se intamplau furturi si omoruri.Opinia publica mi-a cerut sa iau niste masuri,fiindca tiganii intra noaptea peste oameni in casa si ii jefuiau.Dupa o ampla ancheta,s-a constatat ca tiganii erau inarmati cu arme de razboi.Totii acesti tigani au fost deportati.Cum domnul Alexianu avea nevoie de forte de munca in Transnistria am hotarat ca acesti tigani sa fie trimisi acolo.Aceasta a fost decizia mea.In ccea ce ii priveste pe luptatorii antifascisti nu am deportat pe nimenea,niciunul.

>Acuzatorul sef - Totusi, ati trimis luptatori antifascisti la Targul Jiu si in alte inchisori.

Maresalul Ion Antonescu - Erau cateva sute de comunisti.Am spus:sunt comunisti,sa-i trimitem acolo !Tot pentru siguranta !

Acuzatorul sef - Domnule presdinte din informatile pe care le stiu,printre acesti tigani ,stim ca erau deportati de catre autoritatile in subordine si persoane ceva mai inchise la fata care nu erau tigani.Stim ca erau trimise si nevestele celor care luptau pe front in armata dumnealui.

Maresalul Ion Antonescu - Tiganii isi luau nevestele dupa ei,domnule presedinte.Ei nu se desparteau de nevestele lor.

Acuzatorul Stoican - Sa raspunda acuzatul daca a avut legaturi cu Legatia Germaniei,prin intermediul lui Mihai Antonescu ?

Maresalul Ion Antonescu - Domnul Mihai Antonescu a venit de doua,trei ori la mine,la Bistrira,duminicile.

Presedintele - El era acela care va tinea legatura germanii?

Maresalul Ion Antonescu - I-am spus lui Mihai Antonescu sa le spuna la germani ca eu,daca vin la conducerea statului,nu accept imixtiune straina si,in al doilea rand,in materie economica,principiile dupa care ma ghidez sunt urmatoarele...si i le-am dat.Aceasta este toat chestia.

Acuzatorul Stoican - Daca recunoaste acuzatul ca,intr-un consilu de ministri,a confirmat in fata intregului guvern,aceste legaturi cu Legatia Germana ?

Maresalul Ion Antonescu - Am avut,si va voi arata ce fel de legaturi am avut.

Acuzatorul Stoican - Cu ce oameni politici ati avut legaturi in acea perioada ?

Maresalul Ion Antonescu - Cu nici unul.Cand eram la Bistrita,nu am avut legaturi cu nimeni.Nimeni nu a avut voie sa vina acolo.

Acuzatorul Stoican - Care a fost pozitia partidelor politice fata de politica de guvernare,in tinpul guvernari dumneavoastra si in perioada imediat urmatoare formarii guvernului de la 9 septembrie ?

Maresalul Ion Antonescu - Nici una contrara politicii pe care o duceam.Nu am auzit nici o manifestare publica,nici o afirmatie prin care sa se spuna:"Suntem contra acestei politici si o vom combate."

Acuzatorul Stoican - Spuneti-ne daca ati fost sfatuit vre-o data de catre domnii Maniu si Bratianu,liderii autorizati ai celor doua partide istorice,de a nu va alia cu in razboi cu Germania ?

Maresalul Ion Antonescu - Niciodata.Exista document.

Presedintele - Ati spus ca vi s-au recomandat cateva persoane.

Maresalul Ion Antonescu - Aceasta dupa rebeliune.

Presedintele - Care au fost oamenii politici care vi le-au recomandat partidele istorice,in guvern ?

Maresalul Ion Antonescu - Pentru finante,domnul Cretianu.pentru Banca Nationala,domnul Pitulescu,pentru economie domnul Leon.

Presedintele - Ce culoare politica aveau domnii acestia ?

Maresalul Ion Antonescu - Erau liberali,recomandati de domnul Bratianu.Daca as vedea lista guvernului,v-as putea spune.Acum nu-mi mai aduc aminte.

Acuzatorul - Dar domnul Maniu ?

Maresalul Ion Antonescu - Domnul Maniu mi-a recomandat pe domnii Mihai Popovici si Aurel Dobrescu.I-am spus domnului Maniu ca ne afla intr-un situatie prea tragica pentru neamul romanesc.Am luat pe unul singur, pe domnul Petrescu.

Acuzatorul - Ati spus ca:In timpul guvernari dumneavoastra ati primi memorii din partea liderilor de partide.In ce constau aceste memorii si ce contineau ?

Presedintele - De ce va trimeteau memorii,atat timp cat oamenii aveau in credere in dumneavoastra ?

Maresalul Ion Antonescu - Ca sa faca acte bune pentru vremea de dupa razboi.Asa fac partidele politice,strang documente.Nu ma-ati intrebat ce contineau.Contineau diferite lucruri.Odata am primit un memoriu in care se spunea:"La iarna vom muri de foame si de frig."Am raspuns ca nu vom muri,si ca vom avea din abudenta.Daca nu ma credeti,uitati-va in camarile dumneavoastra si veti vedea ca nu vom muri de foame.Acesta a fost raspunsul meu dat in scris.

Presedintele - Cand ati acceptat trecerea trupelor in Balcani ?

Maresalul Ion Antonescu - In ianuarie 1941.

Presedintele - Cunosteati intentiile lor ?

Maresalul Ion Antonescu - Desigur.Am fost chemat de Hitler,unde mi-sa facut o expunere a situatiei internationale.Acolo era si Himler,il vedeam pentru prima oara.Deci SS-ul german.Hitler mi-a spus:"Trebuie sa trec in Balcani,in ajutorul Italiei.Si vreu sa va iti ca inainte de a te chema in Germania,a venit la mine ministrul Italiei,Ghigi,si mi-a cerut sa intervin cu armata romana in Serbia,deoarece armata italiana se gasea intr-o situatie dificila.Grecii si Sarbii vor sa intre in Albania si, daca intra in Albania pune in pericol tot frontul italian,provocand o catastrofa militara."De aceea am acceptat.

Acuzatorul - Intrebati-l daca lideri celor doua partide istorice l-au indrumat in timpul celor patru ani de guvernare,pentru a incheia un armistitiu cu Natiunile Unite.

Presedintele - Liderii celor doua partide istorice,Maniu si Bratianu,au inteprins vreo actiune pentru incheierea armistitiului si iesirea tarii noastre din razboi ?

Maresalul Ion Antonescu - Nici una,nici alta,decat de a-mi cere mie sa inchei armistitiul.Eu le spuneam sa il incheie dansii.Stiam ca partidele politice si,in special domnul Maniu,avea relatii directe de mai multe feluri,cu unii dintre inamici nostri.Domnul Maniu mi-a cerut sa trimit pe cineva la conferinta de la Cairo,care sa negocieze cu Anglia,America si Uniunea Sovietica.Oameni pe care mi-a recomandat,nu le-am considerat potrivite pentru o asa importanta misiune si,de aceea,l-am propus pe domnul Stirbey,care cunostea toata lumea politica inca din primul razboi mondial.

Presedintele - Vi-sau recomandat si domnii Visoianu,Savel si Radulescu ?

Maresalul Ion Antonescu - Domnul Maniu a venit de vreo trei-patru ori la mine.L-am trimis la el,de mai multe ori,pe domnul Cristescu.L-am trimis odata cu o scrisoare dictata de mine special,despre asta am vorbit mai inainte.Am tinut legatura si cu domnul Mihalache,care ma vizita des.

Presedintele - Si prin Mihai Antonescu ?

Maresalul Ion Antonescu - Prin Mihai Antonescu nu tineam nici o legatura cu domnul Maniu.Numai pentru Gheorghe Bratianu,care venea foarte des,a intervenit Mihai Antonescu.

Acuzatorul Saracu - Hotararile pentru politica interna si externa le lua Coniliul de Ministri,sau le luati singur ?

Presedintele - Va itreaba acuzatorul public,daca hotararile de politica externa si interna le luati singur sau in Consiliul ?

Maresalul Ion Antonescu - Discutam cu ministri respectivi,in afara de lucrurile secrete,care,in nici o tara din lume,nu se discuta cu ministrii lucrurile secrete.Dar intodeauna discutam cu ministri de resort.Niciodata nu am trecut de vrun ministru cu vedere si,sa stau de vorba cu secretarul lui.In afara de trei exceptii.Niciodata nu discutam cu un subaltern al unui ministru,ci discutam numai cu ministrul,fiindca stiam cata valva se facea cand discutam cu un subaltern.

Acuzatorul - Daca cineva din guvern ar fi vrut sa demisioneze,ar fi putut s-o faca ?

Maresalul Ion Antonescu - Oricine putea sa o faca.Nu am tinut pe niciodata pe nimeni legat de maini si de picioare.

Acuzatorul - Maresalul a declarat ca,inca din 1943 ere convins ca razboiul era pierdut.Ce l-am mai determinat sa continue actiune de razboi alaturi de Germania,pentru care a sacrificat sute de mii de oameni ?

Presedintele - Dupa Stalingrad,de ce ati mai continuat sa luptati ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu puteam iesi din razboi.

Acuzatorul Saracu - Daca recunoaste acuzatul Antonescu ca,prin masurile luate impotriva prizonierilor,a calcat conventile internationale de ducere a razboiului ?

Presedintele - Stiati ca s-au luat odoarele bisericesti ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu stiu daca s-au luat.Nu formeaza capturi de razboi.Nu putem intra in astfel de amanunte.

Acuzatorul Saracu - Dca recunoaste acuzatul Antonescu,ca prin politica sa,a sprijinit actiunea de razboi a Germaniei hitleriste,prin care a adus dezastrul economic,politic si social asupra tarii ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu recunosc.

Acuzatorul Saracu - A admis acuzatul ca, pentru Germania sa se cultive terenuri intinse de secara si orz ?

Maresalul Ion Antonescu - Da eram aliati cu Germania,trebuia sa castigam razboiul,trebuia sa ajutam Germania.

Acuzatorul - Daca s-a revoltat in Consiliul de Ministri ca dam totul Germaniei si nu luam nimic ?

Maresalul Ion Antonescu - Nu m-am revoltat.

Acuzatorul - Le-ati permis permis germanilor colectarea cerealelor si exportatrea lor ? 

Maresalul Ion Antonescu - Nu le-am permis. 

Acuzatorul Dobrian - Ati spus in aceea sedinta de Consiliu de Ministri:"Daca este vorba despre o societate german,tara cu care suntem aliati,nu trebuie sa o sicanam."In timpul guvernarii dumneavoastraconventia Wohltrat a suferit vreo modificare,de petrol si armament ?

Maresalul Ion Antonescu - Conventia a fost facuta de domnul Victor Slavescu,asa mi-a spus generalul Dobre.

Acuzatorul Dobrian - A suferit modificari ulterioare ?

Maresalul Ion Antonescu - Da.Foarte multe. 

Acuzatorul Dobrian - Si-au respectat germanii toate obligatile ?

Maresalul Ion Antonescu - Intodeauna a fost o lupta intre noi si germani.Aceasta lupta o purta in spinarea sa domnul Mihai Antonescu,pentru ca germanii cautau sa ne pacaleasca,sa le dam noi si ei sa nu ne dea nimic.

Acuzatorul Saracu - Am pus mai inainte o intrebare cu privire la masacrul cetatenilor de la Odessa.Acuzatul mi-a spus ca nu are cunostinta de aces caz.

Maresalul Ion Antonescu - Daca evreii din Romania mai traiesc,traiesc numai datorita Maresalului Antonescu !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Procesul Mareşalului Ion Antonescu

Postări populare