Mareşalului Ion Antonescu ultimul cuvânt

Un om care,fară nume,fară protecție,fară bani s-a urcat în Stat la cel mai înalt loc de conducere și de răspundere,acel om are datoria să se justifice,iar poporul și istoria au dreptul să-l judece. Am să expun faptele și acțiunile mele politice,economice și militare,dar acestea nu vor fi complecte în momentul de față. Prin dumneavoastră,poporul își vă da verdictul,iar mâine,istoria își vă spune cuvântul.Expun toate actele și faptele mele pentru că poporul să ajungă la înțelegerea lor. Dați istoriei adevărul și nu încercați să faceți față unei situații de moment ! Eu vă voi spune adevărul,așa cum onoarea mea de soldat m-a făcut să-l respect toată viața.Considerați,vă rog,scăpările nu că o ieșire sau omitere intenționată.Nu am fost omul unor astfel de calcule și nu voi fi.Dar nu am văzut piesele dosarelor și miilor de rezoluți ce am dat în acești patru ani,în care se găsește imprimat sufletul meu și acțiune mea. Prima mare acuzație ce mi-se aduce,de a fi premeditat luarea puterii împreună cu Zelea Codreanu,vreau s-o spulber acum.

La interogatoriu am avut onoarea de a declara că primul contact cu Legiunea a fost în 1933,când Regele Carol mi-a cerut părerea cu privire la Garda de Fier.Știam că legionarii tulbura țara și periclitează granițele.Am spus Regelui Carol ce credeam atunci:"Prefer să mor în mocirlă,într-o Românie Mare,decât să mor în paradisul unei Romanii Mici." Întrevederea de atunci a avut drept scop orientarea mea.Am ajuns la concluzia că Zelea Codreanu nu va putea duce țara pe panta ascendentă pe care spera,ci dimpotrivă. Problema dinastiei el o privea sub o lumina diferită decât mine.Zelea Codreanu,mi-a declarat că,în 24 de ore de la luarea puterii,va trece de partea Germaniei și va cere abdicarea Regelui.Iar eu i-am spus:"Domnule Codreanu,în cazul acesta,cel dintâi pe care vă trebui să-l împuști va fi Generalul Antonescu."În politica internă,am arătat că introdusese din nou pistolul,cu care știam că va aduce vărsare de sânge.În decembrie 1937,Garda de Fier a făcut un mare pas în simpatia opiniei publice.Regele a încredințat formarea guvernului lui Octavian Goga.

Am spus atunci Regelui Carol:"Guvernul Goga nu va putea fi durabil,decât introducând în compoziția ei Legiunea și pe domnul Brătianu.De ce?Pentru că,am afirmat atunci:Niciodată ideea nu poate fi distrusă cu pistolul.Mai bine s-o aduci la putere și să vezi dacă poate să aducă fericire pentru neam sau nu ..."Știam însă că ea nu avea sorți buni,deoarece toată pleava societății românești se afla înscrisă în legiune. Am dat Regelui ideea de a aduce Legiunea la putere și el m-a însărcinat cu formarea guvernului.Am refuzat,nevoind să trec peste Octavian Goga,pentru care aveam o mare stimă.Soluția Regelui a fost să intru în guvern că Ministrul Apărării Naționale,că prezența mea în guvern era o mărturie și o chezășie că politica externă a României nu se va schimba,stiindu-se că programul lui Zelea Codreanu prevedea,în 24 de ore,orientarea țării către Germania.Atunci,forțat și contrar uzanțelor că ministrul armatei să facă declarații politice,am făcut-o.Eram convins.Păstram față de Germania amintirea războiului trecut și,mai ales,spre aceasta mă îndreptă structura mea intelectulală.

Guvernul Goga a tinut patruzeci de zile si omorurile au inceput.Intrand in panica,Regele mi-a incredintat formarea guvernului.Am acceptat,pentru ca prea des se schimbau guvernele.Opinia publica cunostea pre bine cauzele. Regele voia sa introduca in guvern inca doua persoane,pe care nu le puteam accepta.Am apelat la Zelea Codreanu,rugandu-l sa inceteze agitatiile.Cu ocazia acelei convorbiri,el a recunoscut ca nu avea nici umprogram de guvernare.Zelea Codreanu a fost arestat si eu m-am dus la proces,pentru ca,dupa mine,atunci cand vezi ca un om se ineaca,omeneste este sa-i intinzi o mana. Pe Horia Sima l-am vazut in timpul cat el era ministru in guvernul Gigartu.Am avut o convorbire,mi-a declarat:"Domnule general,spuneti drept,am eu figura de prim-ministru ?" S-a petrecut ultimatumul rusesc.Cu acest grav eveniment,am trimis o scrisoare de protest impotriva cedarii fara lupta a doua provincii romanesti.La doua zile dupa aceea,am fost dus la Manastirea Bistrita.Mi-se imputa ca ca aici as fi pregatit legatura cu Germania,im vederea luarii puterii.Nu cunosc limba germana si pregatirea mea intelectuala si spirituala mia-m pregatit-o la scoala franceza.Nu am uitat odiosul tratat de la Craiova si de la Bucuresti.Nu am uitat ca in Alsacia si Lorena avem 2000 de cruci si nici jertfele noastre de pe front,in 1916. La Manastirea Bistrita am aflat ca Regele Carol al II lea se indreapta cu fata spre Germania. Granitele se prabusisera.

Eliberat de la Bistrita,Regele mi-a incredintat formarea unui guvern de majoritate nationlal.Am vizitat pe oamenii politici Maniu,Bratianu,Stelian Popescu cerandu-le sa discutam programul de guvernare,datorie sfanta pentru omul destinat sa ia conducerea tarii.Raspunsul tuturor oamenilor politici a fost:"Intai,abdicarea Regelui Carol al II lea,apoi vom discuta."Cand s-au prabusit granitele,am hotarat impreuna cu Maresalul Prezan,sa mergem la Rege si sa formam un guvern de colaborare cu oamenii politici.Oamenii politici insa nu au vrut.Toti s-au dat la o parte.Am ramas singur.A urmat cele intamplate la 4 septembrie 1940 ! Regele mi-a spus:"Nu te las,nu pleca.Nu am pe altul.Tu esti un patriot."Strada fierbea.Am intrebat pe generalul Coroama,Comandantul Diviziei de Garda,daca il va apara pe Rege.Mi-a raspuns:"Nu trag in popor.Nu-l apar pe Rege !"Am cerut parerile consilierilor regali.Toti,fara deosebire,mi-au spus ca Regele trebuie sa plece.Am chemat generali.Absolut toti,in afara de Paul Teodorescu si Gheorghe Mihail,au spus ca Regele trebuie sa plece. Regele s-a consultat toata noaptea cu oamenii sai politici si s-a convins ca tara cere abdicarea sa.A pus insa drept conditie,ca eu sa iau asupra mea prerogativele regale,iar eu am promis sa stau stalp de veghe langa Voevodul Mihai,viitorul Rege,si sa-i pastrez tronul.

Am primit din partea Regelui puterea... Deci,iata domnule presedinte si onorati judecatori,actul premeditarii in vederea luarii puterii in stat,de care am fost acuzat !Nu aveam nevoie de sprijin german,pentru a veni la putere,deoarece insusi Regele Carol mi-a incredintat-o ! Odata cu preluarea puterii,a inceput adevaratul calvar al vietii mele ! Prima mea grija a fost sa iau contact cu fortele politice,care reprezentau fortele statului.Toate m-au refuzat.Domnul Iuliu Maniu,orice ar spune astazi,mi-a oferit atunci pe Mihail Popovici si pe Aurel Dobrescu.La aceasta oferta i-am spus:"Domnule Maniu,sunt timpuri prea grele pentru tara ca sa glumim?"De aceea,domnilor,in guvernul meu nu au fost persoane marcante. A sosit si Horia Sima,care a fost gasit deghizat in cioban,la Brasov.El venise pe baza unei miscari puse la cale de SS-ul german.

Horia Sima avea pretentii foarte mari.Am mentionat de la inceput ca o guvernare legionara,lasata singura,ar fi fost un dezastru pentru tara.M-am situat pe aceasta baza la acceptarea unui guvern cu elemente legionare.S-a spus ca pozitiile dominante au fost ale lui Sima.Nu este adevarat.Armata o aveam eu,iar la interne era generalul Petrovicescu,un bun,vechi,si incercat prieten,al carui caracter si curaj se dovedisera.Cat timp am stat inchis la Bistrita,el a fost singurul care mi-a adresat lungi felicitari si scrisori,stiind bine la ce se expunea in acel moment.Petrovicescu a intrecut pretentiile lui Sima si a fost depasit.A gresit si a fost de mult pedepsit. Cu privire la guvernarea cu Horia Sima:Aveam la Jilava o garda militara pe care ma puteam bizui.Am dus acolo pe cei pe care voiam sa-i salvez de gloantele pistoalelor,de cei ce voiau razbunare.Aveam doua armate in stat.Il lasam sa se uzeze,pentru ca nu toata armata era de partea mea.Abia iesisem din catastrofa prabusirii granitelor.

Armata a venit spre mine,atunci cand un soldat stropit cu benzina,a fost ars de legionari.Era un moment hotarator pentru neamul romanesc.Atunci numai armata a decis soarta evenimentelor. Partidele politice s-au retras definitiv din calea mea.Le-am aratat ca un guvern militar reprezinta ultima forma politica pentru supravietuirea statului.Romania nu ajunsese in situatia de a avea nevoie de acest guvern,mai avea rezerve.Dar politicienii refuzau sa participe la guvernare.

Frontierele tarii se sprijineau pe acordurile Ligii Natiunilor,pe mica intelegere,pe fortele ei militare.Toate aceste edificii se prabusisera. Nu am premeditat si nu am pus la cale primirea coloanei armate a V a gaermane pe pamntul tarii.Nu am avut sprijin german.Dupa cum stiu sa-mi apar demnitatea de om,am stiut sa ma situez si pe o cale dreapta,pentru ca nu sunt omul care sa faca tranzactii cu demnitatea poporului roman.Am gasit in Germania un reazem Romaniei,deoarece ea era singura care oferea garantii frontierelor.Constient,am consimtit la trecerea trupelor germane prin tara.Nu aveam de ales.Orice rezistenta ar fi dus la prabusire.Am fi avut soarta sarbilor.Evreii,comunistii,politicieni ar fi fost exterminati.Serbia a pierdut 800.000 de oameni.Generalul Nedici mi-a cerut ajutor:"Salvati-ne,ne omoara pe toti:croati,unguri,sarbi,iar la urma o sa ne omoram noi intre noi !"

Am facut razboi cu Uniunea Sovietica.Aceasta mi-a cerut-o onoarea poporului si imperativul timpului.Nu puteam periclita viitorul tarii.Orice s-ar afirma astazi,aici,nici un om politic nu ar fi luat puterea in acele momente. In privinta ororilor razboiului,se va cunoaste adevarata mea pozitie si zilnicile eforturi ce le-am facut pentru a-i tine pe toti pe calea omeniei.Nu cer nici o favoare,dar sa se tina seama cand sunt judecat de faptul ca nu exista razboi fara sa se savarsesca cruzimi peste capul sefului.De exemplu,lasand la o parte razboailele din antichitate,sa ne referim la razboiul de 30 de ani,razboiul de succesiune,razboiul anglo-bur si altele.Mai mult,aviatia a distrus,contrar legilor razboiului,a facut zeci de mii de victime,ne-a omorat copii,studenti,a atacat spitale si biserici,distrugandu-le.De aceea,sa nu se considere ca soldatii au tradat legile umanitatii.Toti le-au tradat In ceea ce priveste insusirea bogatiilor tarii,mi se aduce pe nedrept aceasta acuzatie.Dac mi-ati fi dat putuinta,v-as fi aratat legile economiei,v-as fi aratat ce acoperire buna avea moneda.S-au gasit 40 de vagoane de aur,cand Romania,in totii ani de pace,abia adunase 16 vagoane.Da,in 1944,Banca Nationala a Romaniei avea in seif,40 de vagoane de aur !Romania nu a dat nimic si a primit totul pe baza de acorduri:petrol,bumbac,cereale.Creditul era de 3%.Am salvat capitalul strain,telefoanele si chibriturile.Nu am avut legi de vasalitate fata de Germania,ci de egalitate.Maresalul Antonescu-mi-am zis-nu se compara cu generalul Nedici.Bugetul nostru de razboi a fost echilibrat fata de bugetul razboiului trecut. Cu privire la muncitori,nu am scos niciodata armata contra muncitorilor.Nu a fost niciodata vreo greva.Cred ca nici un partid politic din aceasta tara nu poate arata o fila alba in aceasta problema.

De la toate institutiile au fost retrase baionetele in cazarmi. Am fost prezentat ca dictator.Stiam ca dicatatorii isi extermina adversarii.Pe cine am exterminat eu ?Am suspendat costitutia care era terorista.Am tins spre o democratizare a ei.Presa n-a fost libera,era razboi.Permiteam sa publice numai evenimentele si faptele,fara polemici,care la noi ajung triviale.Nici un evreu fugit din Transnistria si judecat in tara nu afost executat.Peste 7.000 de legionari au fost reabilitai pe front,In lagarul de la Targul Jiu,cu o capacitate de 2.000de paturi,erau inchisi doar 1.600.Acest lagar,intocmit pe timp de pace,a facut parte dintr-un plan al Marelui Stat Major.Prin acel lagar s-a pus capat ori s-a pus frau nebuniei imbogatirii de razboi si a speculei.Declar ca lagarul nu afost niciodata complect.

Despre comunisti:ei nu erau cu tara.Le-am oferit posibilitatea sa plece in Uniunea Sovietica,pe care o socoteau patria lor.Cine a vrut,i-am dat voie sa plece.Pe cei notorii i-am gasit in lagare sau in inchisori.Nu i-am persecutat. In testamentul meu politic,daca voi mai avea timp sa-l scriu,voi spune: Scump popor roman,sunt mandru ca am facut parte dintr-o natie cu dubla ascendenta Romana si Daca,a carui istorie a fost luminata de stralucitoarea figura a lui Traian si de jertfa marelui Decebal ! Am luptat in doua razboaie pentru gloria ta ! Sunt fericit sa cobor cu cateva clipe mai devreme langa martiri tai.Toti au luptat pentru dreptatea ta ! Fostii mei colaboratori au incercat sa se desolidarizeze de mine.Eu nu ma desolidarizez de greselile lor. Las tarii tot ceea ce a fost bun in guvernarea mea.Tot ce a fost rau iau asupra mea,in afara de crima ! Acest razboi,care sa sfarsit cu infrangerea Germaniei hitleriste,nu va pune capat conflictului mondial deschis in 1914. Prevad un al treilea razboi mondial,care va pune omenirea pe adevaratele si temelii sociale.Ca atare,dumneavoastra si urmasii dumneavoastra,veti face maine,ceea ce eu am incercat sa fac astzai,dar am fost infrant !Daca as fi fost invingator,as fi avut statuie in fiecare oras al Romaniei.Cer sa fiu condamnat la moarte si refuz orice gratiere.In felul acesta voi fi sigur ca voi muri pe pamantul Patriei mele,in schimb voi,ceilalti,nu ve-ti fi siguri daca ve-ti mai fi aici cand ve-ti fi morti. Am terminat.Dar,inainte de a incheia,vreu sa va reamintesc:

Scipio Africanul l-a urmarit pe Hanibal peste campiile Frantei,ale Spaniei,ca sa-l infranga pe nisipurile fierbinti ale Africi,la Zama,razand de pe fata pamantului marea Cartagina.Astfel,el a pu bazele stralucirii Romei.Ca si Temistocle si Vespasian,care si-au servit tara,si el a murit im exil. Imi vin in minte,in aceste clipe tragice ale vietii mele,fara sa ma gandesc ca as putea fi comparat cu ilustrul general roman,cuvintele pe care el,pornind in exil,le-a adresat de pe puntea corabiei sale poporului sau:"Ție,popor ingrat,nu-ți vă rămâne nici cenușa mea !"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Procesul Mareşalului Ion Antonescu

Postări populare