Audierea lui Iuliu Maniu la proces

Mihai Antonescu - Domnule presedinte va rog sa-l intrebati pe domnul Maniu,daca isi aminteste ca,la data de 5 septembrie 1940,atunci cand domnul Maresal a fost insarcinat cu formarea noului guvern,sa intalnit cu domnia sa si au discutat formarea unui guvern de uniune nationala ?

Iuliu Maniu - Nu as putea sa precizez data,dar stiu,ca inaintea formarii guvernului domniei sale,nu am avut ocazia sa-l intalnesc.

Mihai Antonescu - Daca isi aminteste domnul Maniu ca a discutat totusi cu domnul Maresal despre formarea guvernuli si ca a refuzat orice interventie a Regelui Carol al II lea?

Iuliu Maniu - Dati-mi putin voie sa-va spun cum sau desfasurat lucrurile...

Presedintele - Va amintiti,domnule Maniu,ca,in preajma abdicarii Regelui Carol,va-ti intalnit cu Ion Antonescu si ca ati discutat asupra Regelui Carol ?

Iuliu Maniu - Chiar mai multe.Aceasta vreu sa va spun ca ,ceea ce sa intamplat ar fi bine sa stie toata lumea.Ne-am hotarat ca niciunul dintre noi sa nu primeasca vreo sarcina de la Regele Carol.Aceasta intelegere am facut-o cu domnii Constantin Bratianu,Gheorghe Bratianu si Stelian Popescu.

Mihai Antonescu - Daca isi aminteste domnul Maniu ca,cu acea ocazie,sa discutat ca la formarea guvernului,opozitia,si chiar domnia sa,sa nu ingreuneze sarcina guvernului.Domnul Maniu sa intalnit cu domnul Maresal si,dupa formarea guvernului,si cu acel prilej,de asemenea,au cazut de acord ca opozitia sa nu ingreuneze sarcina guvernului ?

Iuliu Maniu - Vreau sa precizez urmatoarele:Ne-am inteles ca nici noi,Partidul-Taranesc,nici Partidul National-Liberal sa nu primim vreo insarcinare de la Regele Carol.Eu am fost delegat sa ma intalnesc cu domnul Maresal Antonescu si sa ajung cu domnia sa la o intelegere,conform acestei intelegeri facute intre partide.Domnul Maresal de abia iesi-se atunci din lagar.Ne-am inteles sa ne intalnim la Ploiesti,unde ne-am si intalnit.Nu am vrut sa primim nici eu,nici domnia sa,vreo insarcinare de la Regele Carol. Am stat de vorba cu domnul Maresal,am vazut care sunt planurile domnie sale,si ia-m aratat care sunt si planurile mele.Am stabilit,prin urmare,ca nu vom primi nici o insarcinare din partea Regelui si am mai stabilit ca,daca Regele va abdica,noi toti vom participa la guvernare,neprecizand cine va fi presedinte.Domnul Maresal si-a rezervat ministerele de interne si de razboi,ceea ce eu am consimtit.Intalnirea a avut loc la Ploiesti.Am stabilit ca dupa patru zile de la aceasta intalnire,sa ne intalnim la Bucuresti si amandoi ne vom prezenta la Regele Carol in audienta si ii vom cere abdicarea.Domnul Maresal mi-a spus ca sa intalnit cu Regele Carol,insarcinandul cu formarea guvernului si ca,domnia sa a refuzat,in baza intelegerii facute cu mine.In aceeasi seara,m-am intalnit cu domnul Maresal la dansul acasa,care mi-a relatat cum a decurs intalnirea cu Regele si mi-a reconfirmat intelegerea facuta cu mine.In aceeasi noapte,a fost chemat din nou de Regele Carol,dar ce sa intamplat la acea intalnire nu stiu.Intr-o alta zi am aflat ca domnul Maresal a primit presedentia Consiliului de Ministri,cu conditia ca el sa fie conducatorul statului si ca unele prerogative regale sa-i fie transmise domniei sale.De la aceea data nu l-am mai vazut pe domnul Maresal,pana cand a format guvernul.

Mihai Antonescu - Daca isi aminteste domnul Maniu ca sa intalnit cu domnul Maresal si dupa formarea guvernului si,cu acel prilej ia aratat ca nu avea din partea opozitiei o situatie care sa-i ingreuneze guvernarea ?

Iuliu Maniu - Intr-adevar dupa ce sa format guvernul,m-am intalnit cu domnul Maresal.Domnia sa mi-a propus sa intre cativa oameni de ai mei din partid,ca tehnicieni,in guvern.In urma acestei discutii avute,am admis ca doi-trei thenicieni ai Partidului National-Taranesc sa ia parte la guvernarea domniei sale,ca secretari generali.Dar nu in calitate de colaboratori politici ci numai administrativ.L-am numit pe domnul Gerota,imediat,si mai tarziu pe domnul Grigore Popescu,un tehnician in materie industriala si comerciala a Ministerului Aprovizionari.

Mihai Antonescu - Daca domnul Maniu a declarat domnului Maresal ca s-a situat intr-o pozitie de rezerva,si ca intelge sa ramana in aceasta rezerva pentru alte imprejurarai ?

Iuliu Maniu - Nu numai atat,dar eu am fost contra.Nu poate fi vorba de o rezerva a mea fata de acest guvern,deoarece eu eram impotriva.

Mihai Antonescu - Ingaduiti-mi sa-l intreb pe domnul Maniu,pentru ca eu numai inteleg...

Presedintele - Dumneavoastra formulati-va intrebarile in apararea dumneavoatra,pentru ca,amintiti-va dumneavoastra sunteti acuzat nu acuzator.

Mihai Antonescu - Tocmai vreeam sa pun o intrebare,in legatura cu raspunsul domnului Maniu.Pe de-o parte,spune ca sa intalnit cu domnul Maresal,si ca s-a inteles cu domnia sa...

Iuliu Maniu - Nu m-am inteles.

Mihai Antonescu - ...ca s-a inteles la formarea guvernului.Dupa ce domnul Maresal si-a rezervat Armata si Internele,si dupa formarea guvernului,discuta cu domnul Maresal,si isi da acordul sa participe la guvernare,tehnicieni,insa tehnicieni ai Partidului National-Taranesc.Ce inseamna sa fi contra unei guvernari,atunci cand porti discutii si îi acorzi incredere si îti mai da si acordul sau si iti ofera colaborare ?Chiar eu l-am avut secretar general la minister pe domnul Gerota,care mi-a spus ca domnul Maniu i-a dat acordul,si a spus-o chiar dansul mai devreme,pentru participarea la guvernare.

Iuliu Maniu - Nu la minister,ci ca secretar general administrativ.

Presedintele - Cum explicati aceasta ?

Iuliu Maniu - Noi cu toti suntem romani,la un moment dat,o parere politica difera intre noi.Asta nu inseamana ca,din cauaza parerilor politice diferite sa devenim dusmani.Prin urmare,nu exclud posibilitatea ca in anumite momente sa refuz unele conversatii.In special eu,cand s-a infaptuit Romania Mare,am fost de parere ca pe fiecare roman trebuie sa-l tratezi cu cinste si onoare,indiferent daca este adversar politic sau nu.Poate de aceea am fost singurul din tara,care m-am intalnit cu toti liderii de partide si cu toti prim-ministrii.

Mihai Antonescu - Fata de raspunsul domnului Maniu,este foarte greu pentru mine sa-i pun intrebarea pe care o pregatisem.Voiam sa-l intreb pe domnul Maniu,daca domnia sa,dupa toate intalnirile si discutiile avute cu domnul Maresal,daca a inteles ca trebuie sa sprijine guvernul Maresalului Antonescu,nu formal,pentru ca tara era atunci angajata in politica internationala,alaturi de Germania,fata de situatia care era in tara ?

Iului Maniu - Nu am inteles sa dau sprijin guvernului domnului Maresal.Am inteles ca era o schimbare de regim,dupa abdicarea Regelui,si mi-am dat seama ca situatia tarii este grava si,deci,consideram ca fiecare roman este dator ca aceluia care are in mana puterea statului,sa nu-i se faca greutati.Acesta este ceva si ceea ce spuneti dumneavoastra este altceva.

Mihai Antonescu - Daca a stiut domnul Maniu ca Romania incepe razboiul impotriva Uniunii Sovietice ?

Iului Maniu - Nu am stiut.Am aflat din ziare.

Mihai Antonescu - Daca isi aminteste domnul Maniu ca eu l-am vizitat chiar inainte de a incepe razboiul ?

Presedintele - V-a vizitat inaintea inceperi razboiului acuzatul Mihai Antonescu ?

Iului Maniu - Nu.Domnul Mihai Antonescu a avut bunavointa sa ma intalneasca o singura data,intr-o alta problema,mai demult.Dar,inainte de rzboiul cu Rusia,nu m-am intalnit niciodata cu domnia sa,si nici cu domnul Maresal.

Mihai Antonescu - Nu-si aduce aminte domnul Maniu,ca s-a discutat totusi,la domnia sa acasa,inainte de intrarea in razboi,eventualitatea unei colaborari pentru formarea unui guvern,care urma sa se formeze tocmai la intrarea in razboi si participarea la guvernare a unei anumite persoane foarte apropiate dansului ?

Iului Maniu - Nu au avut loc astfel de discutii politice.Nu am discutat despre intrarea in razboi si nici despre formarea guvernului dupa intrarea in razboi.Nu este adevarat.

Mihai Antonescu - Insist asupra acestui lucru.L-am vizitat intrucat s-a propus intrarea domnului Mihalache in guvern,iar domnul Mihalache m-a trimis la domnul Maniu spunandu-mi foarte sincer ca nu vroia sa se mai repete o gresala si sa merg la domnul Maniu,si sa-i cer si parerea dansului.

Iului Maniu - Da,este adevarat.Domnul Mihalache mi-a spus ca a primit invitatia de a intra in guvern,ca vicepresedinte,si ne-am sfatuit,ca intre prieteni,si am decis ca nimeni sa nu intre in acest guvern.

Mihai Antonescu - Isi aminteste domnul Maniu ca a discutat cu mine problema intrari in razboi,atunci,dansul a spus ca prefera sa ramana o rezerva politica ?

Iului Maniu - Am vorbit despre lucrul acesta si eu m-am aratat destul de ingrijorat si am spus ca este o gresala mare sa incepem razboiul impotriva Rusiei.Am discutat si mai tarziu problema razboiului si m-am opus categoric impotriva unui razboi asa zis"sfant" impotriva Rusiei.

Mihai Antonescu - Daca domnul Maniu considera ca este drept si potrivit ca Maresalul Antonescu si toti acuzatii care se gasesc astazi in boxa,sa fie consideratii singurii care pot fi invinovatiti de aceasta politica ?

Iului Maniu - Sunt singurii vinovati,pentru ca au avut puterea in mana,na-u intrebat poporul,nu s-au consultat cu nimeni.Deci,au procedat in mod dictatorial.

Mihai Antonescu - Daca domnul Maniu a spus aici,ca sa intalnit de mai multe ori cu domnul Maresal,inainte de 6 septembrie,si au cazut de acord in preluaraea si formarea guvernului,fara a se stabili cine anume urma sa fie presedintele Consiliului de Ministri?Daca,dupa ce domnul Maresal a luat puterea si ,dupa ce domnul Maniu a discutat cu domnia sa si i-a acordat sprijin,nu numai prin aceasta intelegere de pasivitate,ci si prin colaborare activa,in ceea ce numeste domnul Maniu:de tehnicieni,adica partizani ai dansului,care sa faca parte din administratia guvernului Antonescu ?Daca,politica facuta de domnul Maresal,in 1940,era aceea care trebuia sa fie de interes national,atunci cum explica domnul Maniu astazi ca,la intrebarea pusa mai devreme,dansul considera ca numai domnul Maresal si acuzatii din boxa sunt singuri vinovati ?

Iului Maniu - Pentru ca si-au asumat responsabilitatea.Pentru ca au codus armatele gresit in razboi si pentru ca noi am protestat impotriva acestei politici fie prin memorii adresate fie prin diversele intruniri publice care s-au putu tine.

Mihai Antonescu - Domnule presedinte,este foarte greu si nu vreau sa par ca insist asupra acestui lucru,dar permiteti-mi sa lamuresc lucrurile,deoarece domnul Iuliu Maniu a avut un rol mare in Tara Romaneasca si a sperat sa-l aiba si in viata politica viitoare,cred ca domnul Maniu,pentru intelegerea dumneavoastra,a opiniei publice si pentru stabilirea raspunderilor noastre,nu poate sa afirme,pe de o parte,ca politica facuta de domnul Maresal era cea mai potrivita,pentru ca era in interesul tarii,iar pe cealalta parte,sa spuna:"Am protestat impotriva acestei politici."

Iului Maniu - Da.Pentru ca politica se poate face bine,se poate face rau,si cea mai buna intentie politica se poate traduce in fapt,printr-o rea conducere,la crima.

Mihai Antonescu - Domnule presedinte,fata de acest raspuns,nu duc mai departe aceasta chestiune.As vrea sa stiu daca domnul Maniu recunoaste ca,dupa 22 iunie 1944,a fost incontinuu informat despre activitatea diplomatica pe care eu am dus-o ca Ministrul de Externe,in aceasta perioada,si daca l-am pus la curent cu toate textele telegramelor si informatiile diplomatice ?

Iului Maniu - Intr-adevar,am fost informat din patea domniei sale de anumite negocieri politice,pe care le ducea cu ambasadorul Statelor Unite la Madrid.

Mihai Antonescu - Daca-si aminteste domnul Maniu,fiindca este vorba de Madrid,ca atunci cand l-am informat de negocierile de la Madrid,mi-a propus sa-l trimit pe domnul Manuila,sa se cunoasca cu ambasadorul american la mMadrid,ca sa stabileasca domnia sa aceste negocieri ?

Iului Maniu - Cu aceasta ocazie,este adevarat ca i l-am recomandat domnului Mihai Antonescu pe doctorul Sabin Manuila,care nu era membru in partidul nostru,ci director general la statistica.

Mihai Antonescu - Daca recunoaste domnul Maniu ca,in aceasta perioada a obtinut plecarea la Cairo al unui reprezentant al partidului sau,ca sa negocieze posibilitatea iesiri Romaniei din razboi ?

Iului Maniu - Lucrurile s-au petrecut altfel.De la inceput am dus o activitate internationala foarte intensa,pentru a informa lumea de afara pe de o parte,iar pe de alta parte,pentru a facilita iesirea Romaniei din razboi.Un loc de frunte in aceste relatii,pe care reusisem sa le realizam,era Cairo,unde se gasea sediul diplomatic al Natiunilor Unite.Ma-m hotarat sa-l rog pe domnul Stirbey sa mearga la Cairo.Dansul a hotarat,dar cu conditia ca eu sa-i dau o scrisoare,din care sa reiasa ca dansul merge ca emisar al meu.Am trimis telegrama domnului Maresal,pentru a fi informat,si tot odata l-am rugat printr-o anumita persoana,sa binevoiasaca pentru a facilita plecarea din tara a domnului Stirbey.Domnul Maresal a avut bunatatea si patriotismul sa faciliteze acest lucru.In urma facilitari facute de domnului Maresal,domnul Stirbey a ajuns la Cairo,iar mai tarziu am fost insarcinat sa mai trimit pe cineva,ca un consilier al domnului Stirbey,l-am trimis pe domnul Visoianu,caruia tot domnul Maresal ia facilitat iesirea din tara.

Mihai Antonescu - Domnule presedinte,va rog sa-l intrebati pe domnul Maniu daca a primit nu numai tot sprijinul nostru,pentru plecarea acestor delegati,dar daca rcunoaste ca a fost la curent cu toate negocierile,adica cu toate conditiile de armistitiu trimise de domnul Stirbey si venite prin legatia noastra de la Ankara ?

Iuliu Maniu - In ceea ce priveste negocierile si rezultatul,nu le-am primit de la Ministerul de Externe.In schimb am trimis eu o telegrama domnului ministru,ca sa fie informat de ceea ce se petrece,ca nu cumva sa fie intretaiate negocierile ce le ducea dumnealui la Madrid.Era o treaba de loialitate.

Mihai Antonescu - Este un fapt sigur,care poate fi probat oricand,ca legatia de la Ankara a trimis conditiile de armistitiu venite de la Cairo.

Iuliu Maniu - La ce data ?

Mihai Antonescu - La data cand au fost formulate.Cred ca la sfarsitul lunii aprilie sau mai 1944 si ca ele purtau mentiunea:"Pentru domnul Maresal Antonescu si domnul Iuliu Maniu.",ca ele au venit si prin Ministerul de Externe dar codificate,si ia-m transmis domnului Maniu aceste conditii venite prin minister.Probabil domnul Maniu a aflat mai devreme,fiindca domnia sa avea mijloace de comunicare directa.

Iuliu Maniu - Va rog sa precizati.

Mihai Antonescu - Voi da precizari.Eu m-am ocupat de plecarea domnilor Stirbey si Visoianu al Cairo si le-am pus la dispozitie tot ce era necesar pentru activitatea de acolo.Dupa toate facilitatile oferite acestor domni,nu am fost tinuti la curent cu nimic din ceea ce faceau dansii acolo,nici domnul Maresal si nici eu.Singurul lucru pe care mi-la spus domnul Maniu cand ne-am intalnit a fost ca,are informatii care il fac pesimist,Este singurul lucru pe care mi-al spus.Noi am primit apoi numai conditiile de armistitiu,si acestea erau trimise de ambasadorul nostru de la Ankara, domnul Cretianu.Eu am dat conditiile domnului Maresal si domnului Maniu.Domnul Maniu isi aminteste acest lucru ?

Iuliu Maniu - Eu nu am fost in legatura cu domnul Mihai Antonescu.Aveam prieteni,care erau si prietenii domniei sale,dar corespondenta directa nu am avut.Eu am tinut legatura aproape zilnic cu domnii Stirbey si Visoinau care se aflau la Cairo.Asa am fost instiintat ca,la 13 aprilie 1944,s-au stabilit definitiv conditiile preliminare ale armistitiului.In urma acestui lucru,m-am intalnit cu domnul ministru si l-am instiintat ca,s-a facut un act preliminar de armistitiu cu ambasadorii Angliei,Americii si Rusiei.Si am schitat in linii mari acest act preliminar de armistitiu.Nu am stiut,si pana in momentul de fata nici nu am auzit,si nici domnii Stirbey si Visoianu nu mi-au spus ca,dumnealor au reusit sa stabileasca oarecare conditii,adica un act preliminar de armistitiu.

Mihai Antonescu - Daca isi aminteste domnul Maniu, ca nu numai intr-o casa neutra,dar chiar si la Snagov,l-am vazut pe domnia sa mai de multe ori,la cererea sa,facuta prin doamna su domnul Manuila si daca-si mai aminteste ca l-a vazut chiar si pe domnul Maresal la mine in birou si daca recunoaste ca,atunci i-am adus la cunostiinta ca eu duc negocieri directe de armistitiu cu Uniunea Sovietica prin Stockholm si datele primite de la doamna Kollontay erau favorabile tarii noastre.Cu acea ocazie domnul Maniu mi-a spus:"Eu de la Cairo am numai informatii negative."

Iuliu Maniu - Despre negocierile care se purtau la Stockholm,prin doamna Kollontay,nu m-a informat.Eu aveam relatiile mele personale cu doamna Kollontay,care era ambasadoarea Rusiei la Stockholm,si le purtam printr-un preiten de al meu din Bucuresti si printr-un prieten de al nostru din Stockholm.Adevarul este,ca din actul preliminar de armistitiu de la Cairo,n-am fost multumit din doua motive.

Presedintele - Inainte de a coninua ceea ce mai aveti de spus,vreau sa sa va intreb daca,domnul Mihai Antonescu v-a informat ca dansul poarta negocieri la Stockholm ?

Iuliu Maniu - Da,m-ia spus ca poarta negocieri la Stockholm,dar nu m-a interesat prea mult,deoarece aveam informatiile mele.Este adevarat ca aceste discutii le-am purtat intr-o casa particulara din Bucuresti,si pe urma la Snagov cu domnul Maresal.Nu ca nu m-au interesat,dar nu a fost o tema speciala,o tema noua pentru mine.Pe mine ma interesa tot ceea ce era legat de acest armistitiu.Cum sa nu ma intereseze ?Mai bine zis,nu am tinut prea mult cont de asta,deoarece si eu eram in legatura cu doamna Kollontay,printr-un prieten.

Mihai Antonescu - Daca m-a sfatuit sa las atunci opozitia sa negocieze cu Uniunea Sovietica ?

Iuliu Maniu - Niciodata nu am avut aceasta parere,pentru ca ar fi fost prea nemodest din partea mea,ceea ce nu imi sta in caracterul meu de a fi,sa cred ca ceea ce negociez eu este mai important decat ceea ce negocieaza guvernul.

Mihai Antonescu - Dar domnul Maniu a spus mai devreme ca,dansul nu a dat nici o importanta acestor negocieri de la Stockholm,iar acuma afiram ca era mai important ceea ce negocia guvernul.In orice caz,daca domnul Maniu isi mai aduce aminte ca conditiile venite de la Stockholm,cuprindeau clauza privitoare la retrocedarea Transilvaniei,in timp ce acelea venite de la Cairo nu cuprindeau aceasta clauza ?

Iuliu Maniu - Vreau sa precizez,sa nu supar pe nimeni,iar declaratiile sa ramana precise:eu am spus ca nu am dat nicio importanta negocierilor,dar ceea ce imi spunea dansul atunci,nu era ceva nou,pentru ca eu stiam si mai dinainte.

Mihai Antonescu - Domnule presedinte,nu vreau sa mai insist asupra acestui lucru,pentru ca domnul Maniu a stabilit prin ceea cea a declarat o atitudine,care are un caracter istoric,desi eu imi amintesc ca domnul Maniu,la data de 23 august,i-a trimis un mesaj lui Stalin,am citit in ziare,dupa arestarea noastra,astfel nu vreau sa mai comentez ca domnia sa acum considera...

Presedintele - Acestea sunt teme fixate.

Mihai Antonescu - Daca recunoaste domnul Maniu,ca la o discutie avuta la Snagov,chiar in biroul meu,cu domnul Maresal,domnul Maresal i-a spus ca nu poate accepta conditiile armistitiului de la Cairo,cre nu prevede retrocedarea Transilvaniei,in schimb cele de la Stockholm o prevedea ?Daca domnul Maresal ia explicat ca nu poate accepta nici conditiile armistitiului de la Moscova,din cauza articolului.1,care prevedea drept conditie expresa intoarcera armelor impotriva germanilor,si domnia sa dorea negocierea acestui artico.1 sa se modifice si sa fie eliminat,ramanand doar angajamentul ca,daca germanii ar opune rezistenta,atunci domnul Maresal sa intoarca si dansul armele,pentru a apra interesele tarii?Daca domnul Maniu,cu aceea ocazie,a auzit acest lucru ?

Iuliu Maniu - Punctul de vederea al domnului Maresal a ramas acelasi,la acea intalnire de la Snagov,cat si in cele ulterioare,pe care le-am avut la domnia sa acasa,ca dansul,ca militar,nu poate sa incalce un cuvant pe care l-a incheiat.Deci dansul ca Maresal,nu poate sa intoarca armele impotriva acelora alaturi de care a luptat.Un punct de vedere foarte frumos,dar nu politic.

Punctul meu de vedere a fost ca nu pote fi oprita o natiune in calea ei printr-un cuvant de onoare,dat de cineva,fie el Prim-Ministru sau Maresal.I-am spus ca daca din motive personale sau morale,actualul Presedinte al Consiliului de Ministri,adica domnul Maresal,nu poate sa incheie un act oarecare,din punct de vedere moral,atuci mai exsista o solutie,sa lase pe altcineva.Dar este inadmisibil ca un om de stat sa spuna:"Am dus tara la prapad,dar mi-am salvat onoarea !"Nu este drept.Sa lase pe altcineva sa o faca.

Presedintele - La observatia facuta de dumneavoastra,ce raspuns ati primit de la Ion Antonescu ?

Iuliu Maniu - Ca situatia militara este de asa natura,si ca germanii sant asa de puternici in Romania,ca o incercare de aceasta natura ar duce la sigura infrangere a Romaniei.Aceasta a spus-o nu cu ocazia intalniri de la Snagov,ci ulterior,cand cunosteam conditiile de la Moscova.

Maresalul Ion Antonescu - Daca isi aminteste domnul Maniu ca,cu acea ocazie,i-am spus:"Domnule Maniu,eu nu pot sa accept aceste conditii,dar nici nu ma cramponez de conducerea statului.Luati dumneavoastra conducera si acceptati aceste conditii,daca le gasiti favorabile."In acelasi timp l-am rugat pe domnul Maniu sa-i transmita acest lucru si domnului Dinu Bratianu.Aceasta sa intamplat la inceputul lunii aprilie 1944.

Iuliu Maniu - Intr-adevar,cu ocazia intalnirii pe care am avuto cu domnul Maresal la inceputul lunii aprilie 1944,la Snagov,am discutat conditiile de armistitiu pe care le primisem.Domnul Maresal mi-a spus ca daca eu gasesc aceste conditii acceptabile sau daca domnul Dinu Bratianu le gaseste acceptabile,sa preluam noi puterea si sa semnam armistitiul.

Maresalul Ion Antonescu - Si v-am spus ca eu va dau tot ajutorul militar ?

Iuliu Maniu - Domnul Maresal a spus ca ne acorda tot sprijinul militar.Daca as spune ca nu mi-sa facut aceasta propunere nu ar fi corect,iar daca as spune ca mi-sa facut,dar nu am acceptat-o,as avea probleme politice.

Mihai Antonescu - Consider ca e datoria mea sa insisit pe aceasta tema,chiar daca aceasta ar parea ca lipsa de modestie.conditiile primite de la Stockholm cuprindeau clauza privitoare la retrocedarea Transilvaniei,in timp ce cele de la Cairo,nu ?

Iuliu Maniu - Conditiile preliminare de la Stockholm nu le cunosc exact.

Mihai Antonescu - Daca isi aminteste domnul Maniu ca,cu ocazia intrevederii de la Snagov,cu domnul Maresal,domnia sa i-a spus atunci,ca era vorba ca eu sa negociez si sa solicit modificarea articolului 1 din conditiile de armistitiu,adica de a nu se mentiona formal intoarcerea armelor,domnia sa a spus ca negocierile sale vor continua si asupra acestui punct,si asupra altora.

Iuliu Maniu - Intr-adevar,in decursul negocierilor de la Stockholm cat si de la Cairo,a intervenit aceasta chestie.Atunci,eu am spus ca aceasta nu este o conditie indispensabila si ca ea sa nu fie indeplinita daecat numai in cazul in care armata germana ar opune rezistenta actiunii pe care o va inteprinde guvernul,care va semna armistitiul.Intr-adevar, cand s-a pronuntat actiunea noastra,noi eram in Palatul Regal,unde sa prezentat generalul Gerstenberg,care a cerut ca armata germana sa fie lasata sa iasa din tara noastra.I s-a raspuns:"Da daca dumneavoastra promiteti pe cuvant de onoare ca,iesind din Bucuresti neimpiedicati,nu veti ataca Bucurestiul."Dupa care am aflat ca anumite trupe au continuat marsul catre Bucuresti,precum si bombardarea orasului.Astfel generalul Gerstenberg si-a calcat cuvantul.Bineinteles ca in momentul acela mu mai era nimic de facut decat sa opunem rezistenta.

Mihai Antonescu - Va rog domnule presedinta,sa-l intrebati pe domnul Mnaiu daca a primit,fie din partea aliatilor,fie din partea doamnei Kollontay,modificarea formala a conditiilor de intoarcere a armelor impotriva Germaniei.Domnia sa in dimineata zilei de 23 august,l-a trimis pe domnul Gheorghe Bratianu la Snagov,la domnul Maresal,ca sa-i propuna domnului Maresal sa incheie armistitiul.Domnu Maniu afirma ca nu a comunicat domnului Maresal modificarile conditiilor venite de la Stockholm,adica articolul 1,fiindca nu a mai avut timp.Aceasta este prima intrebare.

A doua intrebare:Daca domnul Gheorghe Bratianu a venit la Snagov si a discutat cu domnul Maresal si cu mine chestia incheierii armistitiului,si domnul Maniu era sigur ca domnul Maresal va incheia armistitiul,atunci cum explica domnul Maniu raspunul pe care la dat mai devreme:ca nu a avut timp sa comunice aceasta ultima schimbare de la Stockholm.

Iuliu Maniu - In orice caz,nu pot preciza daca domnul Gheorghe Bratianu cunostea acest amanunut sau nu,fiindca va puteti inchipui aceste negocieri erau duse in cel mai mare secret,dar normal ca li-se comunicau si domnilor Dinu Bratianu,Gheorghe Bratianu si Ion Mihalache.N-am comunicat fiindca stiam ca domnul Mihai Antonescu tinea legatura cu doamna Kollontay si credeam ca este normal ca atat timp cat eu stiu stie si dansul.

Mihai Antonescu - Domnul Maresal si cu mine,in ziua de 23 august,eram inchisi in safeul de la Palatul Regal.De aceea nu stim ce au vorbit ei cu germanii.V-as ruga domnule presedinte sa-l intrebati pe domnul Maniu,daca aprimit fie de la Ciro,fie de la Stockholm,prin negocierile domniei sale,modificarea formala a conditiei de intoarcere a armelor impotriva Germaniei,pana in ultimul moment.Caci aceasta este afirmatia domniei sale,si ar fi foarte nedrept,fiindca acesta a fost elemntul moral al domnului Maresal Antonescu,ca militar,care a si pus ca dansul,in calitate de militar,nu poate sa intoarca armelel impotriva celor de care a luptat,dar ca voia sa scoata tara din razboi si,numai daca ar fi fost atacat de aliati,va raspunde,pentru ca fostii aliati l-ar fi impiedicat sa-si faca datoria de roman si de militar,fata de tara sa.Eu nu am primit pana la 23 august aceasta modificare.

Presedintele - S-a primit modificarea formala a clauzei de ridicare a armelor contra germanilor ?

Iuliu Maniu - Noi cu Stockholm nu am avut relatii oficiale,cum am avut cu Cairo,unde domnul Stirbey negocia cu trei ambasadori.

Mihai Antonescu - Dac isi mai aminteste domnul Maniu,ca in dimineata zilei de 23 august 1944 la trimis la Snagov pe domnul Gheorghe Bratianu,sa discute in legatura cu incheierea armistitiuluisi rolul domnului Maresal ?

Iuliu Maniu - Este adevarat ca m-am prezentat,si am cerut o intrevedere cu domnul Maresal,inca din ziua de 22 august m-am prezentat cu domnul Mihalache.I-am aratat ca ar fi gresit daca nu iesim di axa imediat si sa nu facem armistitiul.Domnul maresal afost de alta parere ?

Presedintele - Care a fost acea parere ?

Iuliu Maniu - Ca nu putem incheia armistitiul.

Maresalul Ion Antonescu - Atunci,pe data de 22 august 1944 eu nici nu eram in Bucuresti.Eram pe front.Rog sa precizeze cand,seara sau dimineata ?

Iuliu Maniu - Aceasta nu o pot preciza.Avalansa de evenimente ce se petrecea din ora in ora si amanuntele acestea...

Maresalul Ion Antonescu - Eu am sosit la ora 5 dimineata de pe front.A fost la mine numai domnul Mihalache.

Iuliu Maniu - Pantru ca eu insami,ceream ca armistitiul sa fie facut intr-un fel de intelegere nationala,fiind de parere ca un armistitilu incheiat si prin colaborarea guvernului,in special,al domnului Maresal Antonescu,care avea puterea in mana si avea si autoritatea morala,se putea face mai repede si mai usor.In dimineata urmatoare,l-am rugat pe domnul Gheorghe Bratianu,care avea acces mai usor la domnul Maresal,sa-l convinga sa incheie armistitiul,fiindca noi toti,fara exceptii,il sustinem.Toata puterea noastra politica si sociala i-o punem la dispozitie.

Presedintele - Ce ati inteles prin"noi toti" ?

Iuliu Maniu - Mandatul dat domnului Gheorghe Bratianu,de a oferi sprijin politic,era dat in numele Partidului National-Taranesc si Partidul National-Liberal.In dimineata zilei de 23 august,la-m rugat pe domnul Gheorghe Bratianu sa treaca,sa-l viziteze pe domnul Maresal si sa-i faca din nou aceasta declaratie,comunicandu-mi rezultatul.Domnul Gheorghe Bratianu a venit si mi-a spus ca la gasit pe domnul Maresal intr-o dispozitie mai buna pentru incheierea armistitiului.Aceasta stire ne-a imbucurat.Am capatat speranta ca se va ajunge la incheierea armistitiului.Aceasta stire am comunicat-o si la Palat,si in urma acestui fapt s-a hotarat pentru dupa-amiaza acelei zile audienta la Palat a domnului Maresal,mi se pare pe la orele 5.Aveam speranta ca se va ajunce la scopul dorit.Dar ce sa intamplat la aceasta intalnire,nu stiu,fiindca nu am fost de fata si nici la Palat nu am mers in acea seara.M-am dus la Palat numai dupa cele intamplate,si ca trupele germane se intorceau catre Bucuresti.

Presedintele - Cand v-ati dus ?

Iuliu Maniu - La 24 august.Si nu stiam ce se intamplase in noaptea de 23 august.Nu am stiut nimic despre desfasurarea evenimentelor,pana a doua zi dimineata,in zorii zilei,cand a venit la mine Aurel Leucutia,comunicandu-mi ce se petrecuse peste noapte.Era informat ca armata germana se intoarce spre Bucuresti,ca Palatul e bombardat.Am mers imediat cu Leucutia acolo,ca sa vedem ce este de facut.Intr-adevar,Palatul era sub puterea explozilor bombelor germanae.Au fost si victime.Eu am vorbit atunci cu domnul general Sanatescu,care,pe timpul noptii,fusese numit Presedintele Consiliului de Ministrii,si dupa o intelegere facuta cu generalul Sanatescu,am cerut sa vina trupele romane si sa se indrepte catre cele germane,crezand ca prin aceasta actiune,generalul Gerstenberg isi calcase angajamentul luat.Atunci,a inceput atacul nostru asupra armatei germane,pentru eliberarea Bucurestiului.

Presedintele - La data de 23 august,seara,scopul dumneavoastra era de al determina pe domnul Ion Antonescu sa incheie armistitiul.Erau ultimile conditii primite ?

Iuliu Maniu - Nu erau conditii oficiale exacte,care ar fi fost de baza,la o actiune de stat.Apoi,credeam ca domnul ministru Mihai Antonescu este tot atat de bine informat ca si mine,de ceea ce se petrecea acolo.

Mihai Antonescu - Daca isi aduce bine aminte domnul Maniu,ce a discutat cu domnul Maresal la 22 august 1944,cand a venit seara ?

Iuliu Maniu - Am discutat mai multe lucrurui.Intre care, a armistitiului si a raportului de forte dintre noi si Germania,in ipoteza ca se facea o lovitura de stat.Domnul Mihalache a fost si dansul de fata atunci,si poate sa va confirme,ca si mine,ceea ce sa discutat.Eu nu pot sa-va spun amanunte,intrucat pe atunci ne aflam intr-o avalansa de stiri si evenimente.Data fiind aceasta situatie,nu puteam sa tin minte tot ceea ce se petrecea in acele momente,si sa va reproduc acum cu exactitae vre-o discutie avuta atunci.Tin sa va spun ca,in ceea ce priveste armistitiul,domnul Maresal a fost foarte binevoitor si, daca dumnealui nu sa inteles asupra armistitiului,cauza este ca dansul nu credea in acest armistitiu.

Mihai Antonescu - Daca la 23 august,dimineata,l-a trimis pe domnul Gheorghe Bratianu la domnul Maresal,ca sa-i ceara din nou,cum a afirmat domnia sa ca l-a vazut seara,parerea,ce raspuns isi aminteste ca a primit din partea domnului Maresal ?

Iuliu Maniu - Interventia domnului Gheorghe Bratianu a ramas fara rezultat.

Mihai Antonescu - Domnule presedinte,va amintiti ca Gheorghe Bratianu a declarat aici,in fata dumneavoastra,ca la instiintat pe domnul Maniu rezultatul discutiei avute cu domnul Maresal,dar ca,pana la ora trei,cand trebuia sa aduca scrisoarea,din motive tehnice,ea nu a putut fi redactata.?

Iuliu Maniu - Nu-mi amintesc acest lucru.Domnul Bratianu stiu ca poate percepe repede si avea la dispozitie oameni din partidul sau.Intelegerea acestei scrisori nu ar fi fost un lucru care sa-i dea batai de cap.

Mihai Antonescu - Domnul Maniu a afirmat,ca la 23 august 1944,a intrat in guvernul constituit atunci,dupa arestarea Maresalului si,in dimineata aceleasi zile,ca si in ajun,ii ceruse domnului Maresal sa incheie dansul armistitiul,ca fiind in interesul tarii.Prin urmare,domnia sa afirma,ca nu a aflat ce a determinat arestarea,decat prin oamenii de la Palat.Cum poate explica domnul Maniu,cu raspunderea sa de om batran,politica,acceptand la 23 august 1944,intrarea in guvernul format atunci,nu era mai indicat sa afle motivele si conditiile in care domnul Maresal a fost arestat si sa cunoasca macar factorul esential al arestarii,pentru a cunoaste motivele acestei arestari.

Iuliu Maniu - Se face o confuzie.Dumneavoastra spune-ti ca am fost numit ministru la 23 august 1944.Nu este adevarat.Am intrat in guvern la 24 august,dupa ceea ce sa intamplat la Palat,deci nu aveam posibilitatea sa stiu ce sa intamplat la Palat si nu puteam avea nici raspunderea celor petrecute.

Mihai Antonescu - Era o chestie de cateva ore.Si atunci mentin intrebarea pentru 24 august,fiindca mi se pare ca,o problema de constiinta si raspundere morala nu este legata doar de cateva ore.

Iuliu Maniu - Am fost numit ministru,in ziua de 24 august 1944,asa ca nu am avut calitatea de a ma interesa de cele petrecute in ziua de 23 august,in care sa petrecut si arestarea domnului Maresal.Aveam obligatia de a ma interesa,asta am si facut,dar eu aici am calitatea de martor si trebuie sa raspund asupra lucrurilor pe care le stiu,pe care le-am trait,si nu asupra celor pe care le-am auzit.

Mihai Antonescu - Acesta este un lucru foarte grav,pentru ca problema pe care am pus-o se refera la un fapt de o importanta foarte mare pentru noi,pentru pozitia noastra,in fata acestui tribunal.Exista o raspundere a guvernarii,inainte de inceperea razboiului,in timpul purtarii razboiului si dupa terminarea razboiului.La 23 august s-a terminat razboiul.Prin urmare,in dimineata zilei de 23 august,i s-a cerut domnului Maresal,prin domnii Maniu si Bratianu,sa semneze impreuna armistitiul.Deci,la 23 august,domnul Maniu credea ca domnul Maresal nu numai ca nu era responsabil pentru acele acte,potrivit,indreptatit,dar era si cel mai in stare sa incheie armistitiul,la 23 august.Domnul Maniu a cerut,in numele partidului sau,si prin relatiile cu blocul democrat,si in numele propriei sale constiinte,sa incheie armistitiul,si atunci,si acici este vorba de o raspundere.Domnul Maniu ne spune:"Eu nu am intrat in guvern la 23 august,ci la 24 august."Permiteti-mi sa-i mai repet inca odata intrebarea mea si sa o pun pentru 24 august.Daca la 23 august,i s-a cerut domnului Maresal sa incheie armistitiul,iar la 24 august domnul Maniu a intrat in noul guvern,chiar nu s-a interesat domnia sa deloc asupra motivelor in care domnul Maresal a fost arestat ?Dumnealui vine si spune:"Nu am aflat despre aceasta decat de la oamenii de la Palat."Poate crede domnul Maniu ca domnul Maresal,in pozitia in care se afla chiar si la 23 august,cand domnul Maniu ii cerea sa semneze armistitiul,putea sa fie arestat oricum,oricand,in orice fel de imprejurari ?Nu e corect,fiind vorba de o responsabilitate,care angaja tot ce se petrecea atunci,ca domnul Maresal sa se afle acum in boxa acuzatilor.Dupa parerea domnului Maniu,cu trecutul si experienta pe care o are,ca era mai indicat sa se intereseze de soarta domnului Maresal,in ce conditii afost arestat si de ce,fiind ca fusesera si prieteni ?A fost domnul Maresal indicat sa semneze armistitiul sau nu a fost?

Presedintele - Cand la 23 august,ati considerat ca Maresalu Antonescu era cea mai potrivita persoana sa semneze armistitiul,v-ati interesat care au fost motivele ce au dus la arestarea sa ?

Iuliu Maniu - Desigur,pentru ca era de datoria mea,insa persoana care ar fi putu sa-mi dea informatii concrete,ar fi fost Majestatea Sa Regele Mihai.Dar Regele,in acea dimineata cand eu ma indreptam spre Palat,el plecase.Astfel,eu nu am vorbit cu Regele,pana dupa ce s-a intors.Cred ca plecarea Regelui de la palat,a fost necesara,deoarece Palatul era bombardat de germani si generalu Sanatescu nu putea admite ramanerea Regelui la Palat,sub atacul bombelor.

Presedintele - Cand v-ati intalnit cu Regele Mihai ?

Iuliu Maniu - Nu as putea sa va precizez cu exactitate,dar au trecut ma-i multe zile.

Mihai Antonescu - Chiar nu la intrebat domnul Maniu nici pe generalul Sanatescu,care era presedintele Consiliului de Ministrii,despre motivele care au dus la arestarea domnului Maresal ?Domnule presedinte,insist sa pun aceasta intrebare,pentru ca din declaratiile domnului Maniu,se pare ca domnia sa nu a avut nici cunostiinta despre arestarea domnuli Maresal si ca,se vede,astazi dansul incearca sa se desolidarizeze de tot ce nu-i apartine...Si spune:"Eu ma intrat in guvern a doua zi si nu stiu nimic despre acest lucru,raspund cei care au fost inainte."Poate domnul Maniu nu vrea sa recunoasca deschis acest lucru si de aceea,vreu sa-l conving pe domnul Maniu sa explice,daca l-a intrebat sau nu l-a intrebat pe generalul Sanatescu si daca acesta i-a comunicat adevaratele motive ale arestarii domnului Maresalsi ce pozite a luat in acest caz ?

Presedintele - Va rog,domnule Maniu v-ati interseat de motivele arestarii Maresalului Antonescu,si ce pozitie ati luat cand ati aflat ?

Iuliu Maniu - Sigur ca l-am vazut pe generalul Sanatescu.Ulterior am fost invitat sa fiu ministru in guvern.Am aratat ca nu m-am desolidarizat de aceasta procedura.

Avocatul Eugen Ionescu - O ultima intrebare pe care acuzatul nu ar putea sa o puna personal si imi permit sa o pun eu.Din toate aceste framantari,din 1941 pana in 1944,din toate problemele care l-au preocupat pe acuzatul Mihai Antonescu,din toate intalnirile pe care domnia sa le-a avut cu Iuliu Maniu,care este parerea domnului martor ?Aceste probleme si preocupari erau serioase ?

Iuliu Maniu - Sigur ca domnul Mihai Antonescu era foarte serios si preocupat de problemele care erau in curs,printre care,si incheierea armistitiului.De asemenea,pot sa-va confirm ca si-a dat tot interesul,pentru ca acest armistitiu sa poata fi incheiat in conditii care sa corespunda cu parerile sale peste tot.De aceea,cred eu ca a si fost de acord ac oamenii mei sa plece la Cairo,pentru a negocia armistitiul.

Avocatul Paraschivescu-Balaceanu - Va rog sa-l intrebati pe domnul Iuliu Maniu,daca a cunoscut vreun program politic al lui Ion Antonescu si inainte si dupa 6 septembrie ?

Iuliu Maniu - Da,am cunoscut si inainte si dupa.Tocmai de aceea nu am fost de acord sa intru in guvern si nici sa-i las pe oamenii mei sa intre.

Avocatul Paraschivescu-Balaceanu - A avut acuzatul Ion Antonescu vreo forma scrisa a programului politicii de guvernare,ori a facut o politica de moment ?

Iuliu Maniu - Domnul Maresal Antonescu nu era om politic,era militar activ,si atunci normal,nu se ocupa cu scrierea programelor politice,fie ale sale,fie ale altora,insa parerile domnie sale erau cunoscute.

Avocatul Paraschivescu-Balaceanu - Din cauza ca acuzatul Ion Antonecsu nu avea un program sa un partid politic,avea el vreo echipa ministeriala,sau era nevoit sa recurga la reprezentanti,adica la oameni din celelalte partide ?

Iuliu Maniu - Din cate stiu eu,domnia sa nu avea o echipa politica,iar pentru aceasta era,normal,sa apeleze la oameni care erau in afara organizatiei sale.Ori,asta ma si mira foarte mult.Nu gasesc explicatia nici astazi,cum domnul Maresal s-a adresat,pentru a forma guvernul,lui Horia Sima,legionarilor,ale caror vederi nu erau in concordanta cu ale domniei sale,si nu s-a adresat de la inceput Partidului National-Taranesc si Partidului National-Liberal sau unor oameni din afara partidelor,ca,in felul acesta,sa creeze o echipa corespunzatoare ideilor sale si posibilitatii unei colaborari armonioase si potrivit intereselor tarii.

Eu am avut placerea sa-l intalnesc pe domnul Maresal la domnia sa acasa,inainte de evenimentele de la 23 august 1944,cu doua saptamani.Am purtat o discutie mai lunga si am ramas surprins placut ca vederile domnie sale erau in acord cu vederile noastre.In special,am constatat ca este impotriva orientarii germanofiliei si nu aproba politica legionara,care era o politica orientata cu fata spre Germania.

Avocatul Paraschivescu-Balaceanu - Asocierea de putina durata,care a existat intre Ion Antonescu si legionari a putut sa fie indreptatita pentru Ion Antonescu,cunoscand si situatia altor partide,care au facut de asemenea carteluri cu legionarii ?

Iuliu Maniu - Nu cred.Pentru ce ?Pentru ca asocierea in guvernarea de stat a domnului Maresal alaturi de legionari a fost una istorica si una hotaratoare.Poate ca partide,cum ar fi al nostru,a facut intelegeri cu legionarii dar,nu politice,nu de guvernare,nici macar de opozitie,ci o intelegere de moment,pentru o tactica anume precis fixata,era la guvern absolutismul Regelui Carol al II lea.

Avocatul Paraschivescu-Balaceanu - Daca printre principiile politice ale acuzatului Ion Antonescu se afla si necesitatea mentinerii ordinei interne cu orice pret ?

Iuliu Maniu - Domnul aparator a spus un cuvant:"cu orice pret".Aceasta este chestiunea...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Procesul Mareşalului Ion Antonescu

Postări populare