Sentințele date în procesul Mareşalului Ion Antonescu

Foto - Horia Sima,marele absent de la proces


Intregul proces se consumă foarte rapid, între 6 și 17 mai 1946. Tribunalul Poporului pronunță 13 sentințe de condamnare la moarte, dintre care 3 pedepse sunt comutate la muncă silnică pe viață, iar 6 învinuiți sunt condamnați în absență. Interesant, printre cei condamnati la moarte în absență se numară și Horia Sima.Mareşalul Ion Antonescu se numară printre cei condamnați la moarte cărora nu le-a fost comutată pedeapsa. Alături de el au mai fost condamnați la moarte şi Mihai Antonescu, GheorgheAlexianu, Constantin Vasiliu. Desi Codul Penal nu prevedea pedeapsa cu moartea, patru dintre cei sapte condamnati la executie in "procesul Antonescu" au fost impuscati la 1 iunie 1946. Executia a avut girul Uniunii Sovietice, Statelor Unite si Angliei. La recomandarea Guvernului Groza, Regele Mihai a respins cererile de gratiere.

Foto - Burton Berry si Regele Mihai


Intr-o telegrama datata 15 mai 1946, reprezentantul SUA la Bucuresti, Burton Berry transmitea Departamentului de Stat informatia ca sentinta in cazul lui Ion Antonescu era condamnarea la moarte. Asadar, diplomatul american stia acest lucru cu doua zile inainte ca sentinta sa fie pronuntata oficial. Dupa pronuntarea sentintei din 17 mai 1946, toti acuzatii au cerut in sedinta publica recurs. Avocatii Constantin Paraschivescu - Balaceanu si Titus Stoica, reprezentand apararea, si-au intemeiat cererile de recurs pe doua elemente. Primul se referea la stabilirea gresita a componentei Tribunalului Poporului din reprezentanti ai partidelor politice care au format Guvernul pro-comunist din 6 martie 1945. In plus, au sustinut avocatii, membrii acestor partide nu aveau drept de reprezentare, deoarece in martie 1945, acele formatiuni politice nici macar nu existau ca partide. Al doilea viciu de procedura invocat a fost ca judecarea crimelor de razboi nu era de competenta unui tribunal romanesc, ci a unuia international. Ion Antonescu a declarat la proces ca nu va face recurs si nu va cere gratierea. Dar in chiar ziua pronuntarii sentintei, printr-o procura autentificata semnata cu propria mana, Maresalul si-a imputernicit avocatii sa "redacteze si sa sustina motivele de recurs impotriva sentintei de condamnare a subsemnatului data de Tribunalul Poporului, precum si prezenta cerere de gratiere in numele meu." Documentul existent in Arhivele Nationale rastoarna intreaga teorie, sustinuta inclusiv de fostul monarh Mihai I, ca Antonescu nu a facut recurs si nici nu a cerut gratierea.Inainte cu doar trei zile de pronuntarea sentintei definitive la Inalta Curte de Casatie si Justitie de la 31 Mai, care a respins ca nefondate cererile de recurs, Regelui Mihai i-au fost inmanate de avocati cererile de gratiere ale condamnatilor la moarte, insotite de o cerere de gratiere pentru Ion Antonescu, scrisa de mama lui, Lita Baranga. Dupa pronuntarea Inaltei Curti de respingere a recursurilor celor sapte inculpati, Executivul a intocmit o recomandare pe care Groza personal a scris cu stiloul in dreptul fiecarui condamnat pedeapsa "recomandata". La cererea Regelui, decizia Guvernului trebuia prezentata in scris si, totodata, ca opinia Comisiei Aliate de Control sa fie garantata de Guvern. Patrascanu se conformeaza si formuleaza tot la 31 mai urmatoarea recomandare: "In numele si din insarcinarea Guvernului, am onoarea de a propune Majestatii Voastre, pentru inalte ratiuni de stat, respingerea cererilor de gratiere facute de Ion Antonescu, Mihai Antonescu, Constantin Vasiliu si Gheorghe Alexianu si comutarea in munca silnica pe viata a pedepsei cu moartea aplicata condamnatilor Constantin Pantazi, Radu Lecca si Eugen Cristescu. Guvernul isi ingaduie sa solicite Majestatii Voastre aprobarea in intregime a acestui raport, avand in vedere necesitatea satisfacerii marilor interse ale tarii noastre.

Urmand "inaltele ratiuni de stat", Regele a dat la 1 iunie 1946 un decret regal prin care pedeapsa cu moartea celor trei inculpati "recomandati" era comutata in munca silnica pe viata.Dincolo de jocurile politice, ultimele momente traite de fiecare dintre acesti oameni au fost impresionante. Ion Antonescu a cerut sa nu fie legat la ochi in timpul executiei. Mihai Antonescu a rugat sa i se aduca hartie pentru a scrie familiei. Cel mai patimas a fost Gheorghe Alexianu: "Doresc neamului meu sa-si indeplineasca idealurile pentru cari cad eu astazi aici." In timp ce condamnatii isi luau ramas bun de la rude si viata, ambasadorul URSS la Bucuresti - Kavtaradze - s-a grabit sa trimita la Moscova o telegrama cu confirmarea Regelui Mihai ca pedeapsa cu moartea a fost pusa in aplicare. Toti cei patru au traversat in liniste Valea Piersicilor de langa inchisoarea Jilava. Legat la stalpul de executie, Ion Antonescu a ordonat jandarmilor propria moarte: "Suntem gata, domnilor! Ochiti, va rog, bine! Traiasca Romania! Foc!" Dupa prima salva, Antonescu se ridica si revine catre jandarmi: "Nu m-ati nimerit, domnilor! Ochiti va rog mai bine si terminati odata..." Dar nici dupa a doua salva nu au murit toti condamnatii, ceea ce a impus executarea lor prin impuscare in cap cu pistolul.A doua zi, la 2 iunie, Maresalul Antonescu ar fi implinit 64 de ani.

Sentințele date în procesul Mareşalului Ion Antonescu :

Ion Antonescu - 64 de ani,fost conducător al statului, condamnat la moarte şi executat.

Mihai Antonescu - 42 de ani, avocat, profesor universitar, fost vice-preşedinte al Consiliului de Miniştri şi ministru al Afacerilor Externe, condamnat la moarte şi executat.

Horia Sima - 39 de ani, fost vice-preşedinte al Consiliului de Miniştri până la rebeliunea legionară din luna Ianuarie 1941, după care a fugit în Germania, condamnat, în lipsă, la moarte, pedeapsă neexecutată.

Constantin Pantazi - 58 de ani, fost general de Corp de Armată şi Ministru al Apărării Naţionale, condamnat la moarte,nu a fost executat,i s-a comutat pedeapsa în detenţie pe viaţă.

Constantin Piki Vasiliu - 65 de ani, fost general de Corp de Armată şi subsecretar de stat la Ministerul de Interne, condamnat la moarte şi executat.

Titus Dragoş - 50 de ani, fost subsecretar de stat la Ministerul Românizării, condamnat la 15 ani muncă silnică.

Gheorghe Dobre - 61 de ani, fost general, fost ministru al înzestrării Armatei, condamnat la detenţie pe viaţă.

Ioan Marinescu - 59 de ani, fost avocat, industriaş, şi ministru al Economiei Naţionale şi al Justiţiei, condamnat la 20 ani temniţă grea.

Traian Brăileanu - 63 de ani, profesor universitar, fost ministru al Economiei Naţionale, condamnat la 20 ani detenţie riguroasă.

Dumitru Popescu - 63 de ani, General de armată, fost Ministru de Interne, condamnat la 10 ani închisoare corecţională.

Constantin Petrovicescu - 65 de ani, General de armată, fost Ministru de Interne, condamnat la detenţie grea pe viaţă.

Constantin Buşilă - 69 de ani, profesor, fost Ministru al Comunicaţiilor, condamnat la 10 ani închisoare corecţională.

Nicolae Mareş - 69 de ani, inginer, fost Ministru al Agriculturii, condamnat la 10 ani închisoare corecţională.

Petre Tomescu - 56 de ani, medic, fost Ministru al Sănătăţii, condamnat la 15 ani muncă silnică.

Vasile Dimitriuc - dispărut,fost subsecretar de stat la Ministerul Economiei Naţionale, condamnat, în lipsă, la detenţie grea pe viaţă, pedeapsă neexecutată.

Mihail Sturza - 60 de ani, dispărut, fost Ministru al Afacerilor Externe, condamnat, în lipsă, la moarte, pedeapsă neexecutată.

Ion Protopopescu - dispărut, fost Ministru al Lucrărilor Publice, condamnat, în lipsă, la moarte, pedeapsă neexecutată.

Corneliu Georgescu - 45 de ani, fost subsecretar de stat la Ministerul Economiei Naţionale, condamnat, în lipsă, la moarte, pedeapsă neexecutată, cel în cauză fiind dispărut.

Constantin Papanace - 41 de ani, dispărut, fost subsecretar de stat la Ministerul Finanţelor, condamnat, în lipsă, la moarte, pedeapsă neexecutată. Vasile Iaşinschi Vasile - 50 de ani, dispărut, fost Ministru al Sănătăţii, condamnat, în lipsă, la moarte, pedeapsă neexecutată.

Gheorghe Alexianu - 49 de ani, profesor universitar, fost Guvernator al Transnistriei, condamnat la moarte şi executat.

Radu Lecca - de ani 53, industriaş, fost împuternicit al guvernului pentru problemele evreieşti, condamnat la moarte, nu a fost executat,i s-a comutat pedeapsa în detenţie pe viaţă.La amnistia generală din anul 1963 a fost eliberat.

Eugen Cristescu - 51 , fost director al Serviciului Special de Informaţii, condamnat la moarte, nu a fost executat,i s-a comutat pedeapsa în detenţie pe viaţă.

Faptul că legionarii judecaţi în lipsă, în aceeaşi cauză cu Mareşalul Antonescu, trebuiau cercetaţi şi judecaţi separat, dar nu pentru participarea la guvernarea Mareşalului, timp de 4 luni, ci pentru crimele organizate şi comise de Garda de Fier împotriva unor adversari politici cum sunt: Armând Călinescu, Nicolae Iorga, Ion Gheorghe Duca, asasinatele comise de legionari în închisoarea Jilava, dar mai ales pentru organizarea şi desfăşurarea rebeliunii legionare din Ianuarie 1941, soldată cu morţi şi răniţi şi mari distrugeri.

Un comentariu:

  1. AMNISTIA GENERALĂ a avut loc în 1964, nu în 1963 !Pentru deținuți,contează un an !

    RăspundețiȘtergere

Procesul Mareşalului Ion Antonescu

Postări populare