Interogatoriul lui Gheorghe Alexianu din 8 Martie 1945 - Închisoarea Lubianka din Moscova

Întrebare : Intre anii 1938-1939, aţi fost guvernator al Bucovinei, al judeţului Hotin din Basarabia şi al judeţului Dorohoi din Moldova.Spuneți-mi cum aţi fost numit în această funcţie?

Răspuns: În România eram cunoscut ca specialist în probleme de administraţie şi constituţie, de aceea, în august 1938, cînd în ţară au fost înfiinţate guvernăminte, în unul din acestea, anume în Bucovina, am fost desemnat eu şi eu.

Întrebare: De cine aţi fost desemnat?

Răspuns: M-a desemnat ministrul de Interne.

Întrebare: Însă cineva v-a recomandat ministrului pentru a fi numit în funcţia de guvernator.

Răspuns: Mă cunoştea personal însuşi ministrul de Interne Armand Călinescu. El m-a şi recomandat.

Întrebare: Cu ce prilej l-aţi cunoscut pe Armand Călinescu ?

Răspuns: În anul 1928, am lucrat în comisia guvernamentală de elaborare a unor noi legi. Preşedintele acestei comisii era Armand Călinescu, care era atunci subsecretar de stat în Ministerul de Interne al guvernului Iuliu Maniu. În perioada lucrărilor la comisia arătată l-am cunoscut pe Armand Călinescu. Trebuie să mai spun totuşi că, după încheierea lucrărilor comisiei, nu l-am mai întîlnit absolut deloc pe Armand Călinescu pînă în anu 1938.

Foto : Armand Călinescu


Întrebare: În ce împrejurări aţi avut întîlniri cu el în anul 1938?

Răspuns: La începutul anului 1938, lucram iarăşi într-o comisie guvernamentală de elaborare a unor legi noi, căci, după venirea la putere a regelui Carol al II-lea în România, a fost introdusă o nouă Constituţie.Lucrările comisiei noastre se desfăşurau permanent sub supravegherea şi în colaborare cu Ministerul de Interne, iar întrucît ministrul de Interne în acel moment era Armand Călinescu, a trebuit din nou să mă întîlnesc cu el. Iar cînd comisia și-a încheiat lucrările,Armand Călinescu m-a recomandat pentru funcţia de guvernator.În funcţia respectivă, cum am arătat deja mai sus, am lucrat circa 7 luni, adică din luna august 1938 şi pînă în luna februarie 1939, iar apoi am fost trecut în funcţia de guvernator al Valahiei şi, de la Cernăuţi, unde se afla reşedinţa guvernatorului, a trebuit să mă mut la Bucureşti.

Întrebare: Din ce cauză aţi fost numit în funcţia de guvernator al Valahiei ?

Răspuns: În acea perioadă, în Bucovina a luat amploare mişcarea anti-guvernamentală a legionarilor, iar eu, care am luptat împotriva lor, am fost ameninţat cu moartea într-o scrisoare anonimă trimisă de legionarii din Cernăuţi, i-am raportat acest fapt lui Armand Călinescu şi el m-a mutat de la Cernăuţi la Bucureşti. În funcţia de guvernator al Valahiei, întrucît guvernatorul de acolo, Alexandru Gane, a fost eliberat din funcţie pentru activitate necorespunzătoare.

Întrebare: În ce perioadă aţi fost guvernator al Valahiei ?

Răspuns: Din luna februarie 1939 pînă în luna octombrie 1940, iar apoi, cînd legionarii veniţi la putere au lichidat guvemămintele, eu, pînă la numirea în funcţia de guvernator al Transnistriei, am rămas fără lucru.

Întrebare: Totuşi, la interogatoriul precedent aţi arătat că, după plecarea din postul de guvernator al Valahiei şi pînă la numirea în funcţia de guvernator al Transnistriei, aţi lucrat ca profesor universitar la Universitatea din Bucureşti?

Răspuns: La Universitate am figurat numai ca profesor universitar, dar nu am lucrat.

Întrebare: De ce ?

Răspuns: Din cauza legionarilor aflați la putere şi pentru că, la Cernăuţi, am luptat împotriva lor, m-au îndepărtat din activitatea de la universitate.Mai tîrziu, deşi la putere se afla guvernul militar, totuşi n-am putut să lucrez din cauza stării de sănătate.

Scris conform cu spusele mele, citit de mine.Gheorghe Alexianu

A interogat: Anchetator-şef al „Smerş”,maior Martînov.

A tradus: Împuternicitul „Smerş”,sublocotenent de gardă, Smirniţki.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Procesul Mareşalului Ion Antonescu

Postări populare