Atitudinea Uniunii Sovietice și Ungariei față de România anterior rebeliunii legionare

Uniunea Sovietică

Propaganda - Cu începere de la jumătatea lunii Decembrie 1940, autoritățile militare și instigatorii sovietici, au dezlănțuit din nou o propagandă anti-românească, în teritoriile ocupate, arătând cu orice prilej că în România viața este extrem de grea, că nemulțumirile oamenilor sânt din ce în ce mai mari și că autoritățile române numai pot stăpâni situația, cu atât mai mult, cu cât întreagă acțiune de complicare a lucrurilor este organizată de germani. Militarii sovietici răspândeau zvonul că Uniunea Sovietică va ocupa întreaga Românie, și că de aceea Uniunea Sovietică avea staționate atâtea trupe în Bucovina de Nord. Momentul când se va trece la acțiune este așteptat, dar nimeni nu poate să-l precizeze cu exactitate. Această propagandă a continuat pe tot parcursul lunii Ianuarie 1941, dându-se chiar precizări că între membrii guvernului român sunt neînțelegeri și că în curând se așteaptă la o revoluție generală.

- Se vorbește că în România nu este Rege Majestatea Sa Regele Mihai. A fost numit Rege numai de fațadă, în realitate el nici nu este în țară.

- În România în prezent s-au terminat alimentele și populația îndură foametea. Poporul numai poate suporta concentrările de atâta timp și foametea.

- Se vorbește de către conducătorii sovietici, că vor să atace România și să ocupe Moldova.

Activitatea trupelor sovietice la frontieră - Începând cu primele zile al lunii Ianuarie 1941, paza sovietică de la frontiera cu România a devenit foarte agresivă, provocând o serie de incidente de frontieră, astfel :

- În noaptea de 2 spre 3 Ianuarie 1941, nave sovietice de război au încercat să se apropie și să pătrundă pe Brațul Sulina.

- În ziua de 5 Ianuarie 1941, grănicerii sovietici au atacat pichetul românesc de grăniceri aproape de Fălciu, rănind grav pe șeful pichetului și un soldat.

- În ziua de 6 Ianuarie 1941, o patrulă sovietică a tras circa 20 de focuri asupra pichetului de grăniceri român de la Vicoleni rănind un soldat.

- În ziua de 9 Ianuarie 1941, grănicerii sovietici au deschis focul asupra unor refugiați ce treceau granița în România pe la punctul de trecere Braniștea - Ștefănești, urmărind-ui și pe teritoriul nostru, unde au tras și asupra grănicerilor români, împușcând mortal un soldat.

În timpul Rebeliunii Legionare armata sovietică a desfășurat o activitate intensă la frontiera cu România constând în :

- S-a întărit și intensificat paza la frontieră.

- S-au adus trupe spre frontiera română în regiunea Ungheni și Bucovina. La Ungheni au sosit, în cursul zilei de 21 Ianuarie 1941, 2 garnituri de tren cu trupe și o garnitură cu blindate. În regiunea Seletin au fost observate mișcări de mici unități. Ofițerii sovietici, însoțiți de mici unități de infanterie, s-au apropiat de frontieră și au monitorizat în lung și în lat teritoriul românesc.

- S-a evacuat populația din toate comunele aflate la frontiera bucovineană.

Atât propaganda desfășurată de organele sovietice, cât și măsurile de ordin militar luate la frontieră, arătau clar intenția Uniunii Sovietice, și avea informații precise de ceea ce se petrecea în România și că o acțiune din partea lor s-ar fi produs numai în cazul când evenimentele ar fi luat o întorsătură favorabilă lor.

Ungaria

Dezordinea pe care o creau legionarii în România a atras atenția și Ungariei, care s-a pregătit să speculeze momentul. Elita politică de la Budapesta, inclusiv Maiorul Ferenc Szálasi, liderul organizației pro-fasciste "Crucile cu săgeți", cu care legionarii din România se pretindeau a fi "frați" și care aveau aceleași ideologii, făcea dese aluzii la "slăbiciunea României" și la "ceasul în care datorită acestei slăbiciuni, trupele maghiare vor putea ajunge până la București." Ungaria s-a bazat chiar din momentul instalării legionarilor la putere, că vor avea loc dezordini în România, Statul Major al Armatei Ungariei împreună cu guvernul au întocmit un plan pentru cucerirea întregului Ardeal, cucerire ce putea deveni posibilă numai în urma unor "evenimente sângeroase ce se vor petrece în mod inevitabil în România, odată cu venirea legionarilor la putere." În același timp guvernul maghiar a dat instrucțiuni ca toți maghiarii din Ardealul românesc să nu se repatrieze, s-a organizat, pe bază conspirativă, serviciul de autoapărare, s-au format "batalioane de muncă", organizații locale de "Levanți", iar preoții și învățătorii au fost puși să se ocupe de furnizarea de arme.

- La 5 Decembrie 1940, oficialitățile maghiare din România discutau despre ce e de făcut, "căci în curând vor avea loc evenimente sângeroase care va duce România în pragul unui război civil."

- La 21 Decembrie 1940, preoții și învățătorii maghiari din România, fiind considerați ca niște oameni care nu dădeau suspiciuni, au primit instrucțiuni de la Budapesta să facă tot posibilul pentru a aduna arme și ale pune la dispoziție, în vederea unor evenimente ce se vor petrece în curând.

- La 30 Decembrie 1940, serviciul de autoapărare maghiar ordona organizaților sale din România să fie pregătite, "fiindcă evenimentele se pot schimba de la o zi la alta."

- La 1 Ianuarie 1941, revista maghiară care apărea la Aiud "Magyar Gazda" a publicat în paginile sale și îndemnat următorul slogan : "Să nu-ți fie frică, maghiare ! Nu-ți fie frică de viață, cine se teme, a pierdut de la început lupta sa și dacă se tem mulți membri ai unui popor, acest popor se umilește."

- La 4 Ianuarie 1941 muncitorii de la C.F.R, sunt determinați de propagandiști unguri să creadă că starea de lucruri din România este asemănătoare cu cea din U.R.S.S. În comuna Boiu din Județul Bihor, locuitorii unguri împușcă un jandarm român care se găsea în patrulare. În timpul anchetei a fost descoperită o organizație care intenționa să atace autoritățile românești din comună.

- La 9 Ianuarie 1941, autoritățile maghiare au afișat în Ardealul ocupat, un manifest în care se anunță "că în cel mult 45 de zile Ungaria mare va fi refăcută cu ajutorul Uniunii Sovietice și Iugoslaviei și că armatele maghiare nu se vor opri până la București".

- La 15 Ianuarie 1941, ambasada maghiară din București primește instrucțiuni să îndemne pe fruntașii partidului maghiar din România să nu-și piardă speranța și să aibe încredere în guvernul maghiar, întrucât "problema maghiară din Romania ieșind din cadrul înțelegerilor directe, urmează a fi soluționată prin concursul altor împrejurări, pe care Ungaria le are în vedere cu toată vigilența."

- La 23 Ianuarie 1941 cercurile iredentiste maghiare au primit ordin să adune arme și muniție fie din România, fie aduse din Ungaria pe ascuns. În așteptare, vor fi depozitate în școli și biserici.

Cunoscând numai ascest succint ciclu de fapte "întâmplătoare" la granițele României, oricine își poate da seama la ce pericol a fost expusă țara noastră, din vanitatea unor inconștienți ambițioși și nesăbuiți, care doreau cu orice preț să pună mâna pe putere. Soarta noastră a vrut totuși să nu fie așa cum au dorit ei, și ne-a ferit astfel de mult trâmbițata și promisă fericire și frumusețe legionară "ca soarele sfânt de pe cer." Cu ocazia vizitei făcută în Germania la data de 14 Ianuarie 1941, Generalul Antonescu a fost avertizat de Hitler :

"Vecinii dumneavoastră vă pândesc. Orice dezordine internă, de orice natură și de oricine ar fi comisă nu trebuie să fie tolerată, fiindcă ea ar putea să-i îndreptățească să aibă și alte pretenții teritoriale în detrimetrul dumneavoastră. O astfel de eventualitate ar putea duce, în circumstanțele actuale, chiar la prăbușirea dumneavoastră totală ca țara și definitivă. Deci vă trebuie ordine desăvârșită în toate."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Procesul Mareşalului Ion Antonescu

Postări populare