Scrisoarea lui Alexandru Constant către Generalul Antonescu

Fost Ministru al Propagandei în guvernul format la 6 Septembrie 1940, Alexandru Constant, obținuse chiar după rebeliunea legionară reapariția revistei "Vestitorii". Lipsită de loialitate și bună credință, revista a continuat atacurile la adresa Generalului Antonescu și agitarea spiritelor prin articole nepermise, ceea ce a atras cenzurarea ei. Voind să tipărească o carte cu diferitele sale articole de presă, cartea i-a fost oprită de cenzură. În acest scop el a adresat Generalului Antonescu o scrisoare :

Foto - Alexandru Constant

Domnule General

Convins că glasul dreptății mai străbate totuși până la dumneavoastră, vă spun, cu aceeași încredere de altădată, această prea îndreptățită cerere :

După cenzurarea fară explicații ( ceea ce mi-a provocat însemnate pierderi materiale ) a revistei "Vestitorii", aprobată de dumneavoastră,mă văd pus în fața unui nou abuz din partea autorităților :

Strânsesem o parte din articolele mele, scrise între anii 1933 - 1938 în diverese reviste și ziare, era adunată acolo toată truda mea a cinci ani de activitate în slujba unui crez curat, care odată era și al dumneavoastră. Problemele de economie politică, teoretică și aplicată, problemele sociale, problemele juridice și problema semită, tratate într-un spirit de superioara înțelegere și ponderație. Carte alcătuită astfel se intitula "Spre un nou ideal". Era exact ceea ce a făcut domnul Stelian Popescu în recenta sa carte "Predica în pustiu", sau domnul Alexandru Constantin Cuza cu acea culegere de discursuri parlamentare. În plus, era o carte scrisă în spiritul marilor renunțări, care venea ca o admonestare și un îndreptar în aceste clipe de îndoială și confuzii. Am prezentat manuscrisul la comisia de cenzura, mi-a fost aprobat, îl posed în parafa bun de tipar, am angajat tipărirea la Editura Cugetarea, cu contract, care se cere respectat, a fost dat la cules, am făcut corecturile necesare și după atâta cheltuiala și munca, în momentul când prezint printr-un exces de legalitate și loialitate, copiile cărți îmi sunt cenzurate de aceasi comisie. Nu înțeleg criteriile și nu cunosc legea în baza căreia se procedează astfel. Toate încercările mele de a obține niște explicații, la care am dreptul, au fost sortite eșecului. Mi s-a spus să mă adresez dumneavoastră, domnule General. O fac, cu convingerea că veți îndrepta un abuz, cu nimic justificat, servind luminos înalta idee a dreptății.

Rămân al dumneavostră cu respect Alexandru Constant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Procesul Mareşalului Ion Antonescu

Postări populare