Audierea lui Gheorghe Dobre la proces

Președintele - Acuzatul Dobre Gheorghe, în ce împrejurări ați intrat în Guvenul Antonescu și care a fost departamentele pe care le-ați ocupat ?

Gheorghe Dobre - Am intrat ca subsecretar de stat pentru înzestrarea armatei, pentru motivele pe care domnul Mareșal Antonescu vi ie-a arătat ieri, cunoscandu-mă cu calitățile pe care vi le-a expus. Am stat până în luna Septembrie 1942, când subsecretariatul s-a transformat în minister al industriei de război. Iar în luna Februarie 1943 am fost însărcinat cu interimatul la Ministerul Economiei Naționale.

Președintele - Care a fost contribuția dumneavoastră la legile economice, care au fost măsurile de colaborare cu nemții și care a fost acțiunea dumneavoastră privitor la înfăptuirea și aplicarea acestor legi ?

Gheorghe Dobre - În ce privește mecanismul industriei, n-a fost nici o colaborare cu nemții, pentru că aceste legi și măsuri sunt prevăzute în mod normal de către Marele Stat Major. În timp de mobilizare, diferite industrii sunt militarizate, iar comandanții militari pentru aceste industrii sunt numiți chiar de Marele Stat Major, de la care primesc însărcinări. După rebelinea legionară, atunci când s-a simțit nevoia de a se pune ordine în diferitele inteprinderi, în care intraseră diverse elemente legionare, am făcut o lege...

Președintele - Din inițiativa dumneavoastră s-a făcut aceasta lege ?

Gheorghe Dobre - A fost ordonată de domnul Mareșal Antonescu. Domnia sa mi-a făcut prima dată observație că am întârziat prea mult cu această lege și că am lăsat la conducere oameni care nu se pricepeau.

Președintele - Cum s-a ajuns la crearea societăților care controlau industria grea românească și în ce măsură ați contribuit ?

Gheorghe Dobre - Cred că s-a exagerat, Domnule Președinte. Dați-mi voie să vă arăt, cât de sumar, problema Rogiferului. S-a făcut din ea o problemă mare fară să aibă importanța care i se dă. În luna Februarie a anului 1941 domnul Mihai Antonescu mă pune în legătură cu Guido Schmidt care cere ca societățile germane să intre în colaborare cu industria noastră metalurgică.Mi-a spus domnul Mihai Antonescu că a vorbit cu domnul Nicolae Malaxa, pe care l-a rugat să înceapă o colaborare cu nemții. Colaborarea nu s-a putut stabili după această intervenție a domnului Mihai Antonescu. După mai multe luni de tratative am fost chemat...

Acuzatorul Stoican - Pentru războiul lui Hitler.

Gheorghe Dobre - Lucrau și pentru Economia Națională și am să vă arăt. Dați-mi voie să vă explic.

Președintele - Aveți același punct de vederea ca al domnului Mihai Antonescu.

Gheorghe Dobre - Vreau să scot în evidență necesitatea acestor materii prime.

Președintele - Aceasta o veți discuta la apărare. Dar la Reșița ?

Gheorghe Dobre - La combinatul de la Reșița nu au putut să intre.

Președintele - La Copșa Mica, Cugir ?

Gheorghe Dobre - Acestea erau ale Statului. La Astra am mărit capitalul Statului cu 400 de milioane de lei, la șantierele navale capitalul a crescut cu 2 milioane de lei. Mi s-a adus chiar acuzația că sunt etatist, iar nemții mi-au spus că sunt neprietenos față de ei.

Președintele - Care era regimul muncitorilor în inteprinderi ?

Gheorghe Dobre - Măsurile care s-au luat în aceasta privință nu-mi aparțin. Muncitorii erau supuși legilor de mobilizare în industrii.

Președintele - În ce măsură ați organizat departamentul pe care îl conduceați pentru a obține informații economice ?

Gheorghe Dobre - Veneau diferite reclamații de la Președinție care îmi erau înmânate. Din cauza aceasta au fost puși trei, patru ofițeri să facă diferite cercetări și să vadă dacă reclamatile sunt întemeiate sau nu.

Președintele - Ați transmis nemților sau altor persoane particulare informații ?

Gheorghe Dobre - Nu.

Președintele - Care au fost concesiunile acordate nemților în materie minieră ?

Gheorghe Dobre - Nemții erau obligați printr-o convenție să ne dea o cantitate de fero-mangan și atunci a trebuit să înființam o fabrică la Dicio San Martin.

Președintele - Dar Molibdenul ?

Gheorghe Dobre - Aceasta era o problemă existentă cu mult înainte de anul 1940. Era o societate cu capital elvețian, care închiriase unei societăți cehoslovace. Știu că acolo am avut foarte mari discuții pentru ca să putem pune mâna pe această inteprindere. Întrucât nu aveam posibilitatea de a face molibdenul, se făcea un preparat anterior lui și se trimitea apoi în Germania pentru prepararea molibdenului.

Președintele - Dar în problema intensificării exportului de petrol în Germania ?

Gheorghe Dobre - Au fost făcute două Oelpakturi. Când am luat interimatul la Ministerul Economiei Naționale am cerut organelor respective să mă pună la curent și să-mi arate care este situația schimbului nostru cu străinătatea, dacă dădeam mai mult sau primeam mai puțin. Din luna Februarie 1943 și până la data de 23 August 1944 în baza convențiilor respective s-au adus materiale pentru armată de 44 de miliarde de lei și s-a exportat materiale în valoare de 28 de miliarde de lei.

Președintele - Ați făcut vreo vizita în Germania ?

Gheorghe Dobre - L-am însoțit pe domnul Mareșal Antonescu o singură dată la Cartierul General al lui Hitler din Prusia Orientală.

Președintele - Dumneavoastră ce ați făcut acolo ?

Gheorghe Dobre - Am avut o discuție cu Mareșalul Keitel pentru a realiza un schimb de materiale. I-am cerut să-mi arate ce materiale ne poate da, ce cantitate anume de materiale ne poate da pentru armată. Au fost trei probleme pe care le-am pus Mareșalului Keitel. Pentru primele două mi-a arătat că își poate lua răspunderea, nu poate răspunde pentru cea de a treia, fiindcă nici ei nu știau de multe ori destinația ultimă pe care o luau materialele pe care le trimiteau în diferite puncte ale frontului. De multe ori destinația era schimbată.

Președintele - Dar în problema compensațiilor ?

Gheorghe Dobre - Această problemă s-a discutat la conferința din luna Decembrie. Cu această ocazie i-am spus domnului Mihai Antonescu, era la începutul lunii Decembrie 1943, că așa cum se execută schimburile, noi suntem în deficit.

Președintele - Dumneavoastră erați socotit în sânul Guvernului ca un element de împăciuire a Guvernului Antonescu cu Legionarii ?

Gheorghe Dobre - Nu, sunt două lucruri, cărora li s-a dat o interpretare greșită. Într-un memoriu înaintat domnului Mareșal Antonescu se spune că întrucât sunt bine văzut în cercurile germane, și de opinia publică germană, ar fi foarte indicat să fiu numit vice-președinte. Acest memoriu a fost dat de domnul Mareșal Antonescu domnului Mihai Antonescu, care m-a chemat într-o seară la telefon și m-a întrebat : "Când facem guvernul, peste 2, 3 zile ?" Eu i-am spus atunci lui Mihai Antonescu : "Ce-i lipsește chelului ?" Nu voiam să accept acest post.

Președintele - Dumneavoastră erați desemnat ca succesor al domnului Mareșal Antonescu ?

Gheorghe Dobre - Niciodată nu a fost vorba despre asta.

Președintele - Ați fost dumneavoastră un element care tindea la împăcarea legionarilor cu Mareșalul Antonescu ?

Gheorghe Dobre - Câteva elemente moderate ale legionarilor voiau să scoată un ziar. Mi-au cerut mie fonduri și eu le-am spus că nu am și s-au dus la Banca Națională.

Președintele - La cabinetul dumneavoastră aveați consilieri germani. Vă consultați cu germanii în problemele importante ?

Gheorghe Dobre - Nu.

Președintele - Ați participat la Consiliul de Miniștri de la Snagov ?

Gheorghe Dobre - Da. Cu ocazia această Mareșalul Antonescu mi-a spus că partidele politice sunt de data aceasta de acord cu domnia sa și că va da o proclamație către țară.

Acuzatorul Săracu - Ce a dat Germania în schimbul jafului făcut 4 ani în Romania ?

Gheorghe Dobre - În ce privește departamentul meu v-am spus. Oelpaktul prevedea material pentru armament în schimbul petrolului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Procesul Mareşalului Ion Antonescu

Postări populare