Părerea lui Antonescu despre Corneliu Zelea Codreanu

Foto - Corneliu Zelea Codreanu împreună cu soția sa Elena

Cu Codreanu am avut mai multe întâlniri. În el am văzut atitudinea dârză precum și credința lui nelimitată în puterile poporului. Era tocmai ceea ce trebuia în rezervele lui mistice și în bărbăția lui nestăpânită, simbol impunător al unei generații românești. Am văzut în el un exponent protestatar și puterile lui de redeșteptare al acestui popor. Era motorul care ne lipsea. De aceea l-am sfătuit pe Regele Carol al II - lea să nu intre în conflict cu Codreanu. L-am avertizat în aceasta privință :

Mișcarea Legionara este o realitate în viața românească și în politică, ca și în luptă, trebuie să se țină cont de realități. Cine nu face asta este învins. De aceea nu te pot sfătui și nici nu te pot lăsa să intri în conflict cu Codreanu, fiindcă în spatele lui se află tineretul țării, cu tot ce are mai curat și mai patriot, iar în spatele tineretului se află poporul. Dacă îl vei învinge pe Codreanu, va trebui să te lupți cu tineretul. Dacă îl vei învinge și pe acesta, te vei găsi față în față cu poporul iar acesta te va învinge.

Așa a și fost, nici nu putea fi altfel. Ultima mea întâlnire cu Codreanu a fost la Consiliul de Război, dureroasă amintire. El m-a întrebat : Domnule General, sânt eu capabil de trădare ? , eu i-am răspuns : Dacă te consideram un trădător nu ași fi stat de vorbă cu dumneata, Generalul Antonescu nu a întins, nu întinde și nu va întinde niciodată mâna trădătorilor. Judecătorii lui totuși l-au condamnat din ordinul Regelui Carol al II-lea. Astăzi la rândul lor vor trebui să dea socoteală pentru faptele lor. Cred că nimeni n-ar vrea să fie în situația lor. Jertfa lui Codreanu pentru țara lui apasă pe cugetul tuturor românilor ca un îndemn și va constitui o pagină de dreptate pentru omul care n-a avut ocazia să se bucure de triummful mișcării pe care a fondato.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Procesul Mareşalului Ion Antonescu

Postări populare